To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, June 20, 2011

Lemang Periuk Kera + Rendang Tok & wiyah

assalamualaikum..w.b.t

happy lunch hour!! hurmmm lunch apa hari ni..monday blues tak? hhaha...wiyah br je blik lunch & jap lagi nak kena jaga exam Engineering Maths kul 2.30pm tp b4 tu nak update blog dulu sementara tggu nak solat zohor..hhehe

oke...ceritanya begini!! kehkeh dah basi pon cite ni sebenarnya tp semalam tgk NONA kat TV3 ada slot masakan yang masak Lemang Periuk Kera resepi drp Rompin Pahang...terus teringat,,,eh aku rasa hari tu aku macam ada ambik pikcer & interview budak2 kolej komunti pasal neh...terus godej2 album  & jumpa la pikcer2 tuh...ala br last 2 week tak la lama sangat kan....masih dalam bulan Jun lagi  ;-)

ada ada jemputan ke Festival Usahawan Muda~ Jom Cari Kerja anjuran  Kolej Komuniti Kuantan baru2 ni..POLISAS kena hantar wakil 10 orang so wiyah pon terlibat sama...majlis dirasmikan oleh YB Dato' Seri Khalid Nordin,,Menteri Pengajian Tinggi...

gosip apa tu dato'?

ketibaan Dato' seri disambut dengan paluan kompang,,tarian singa & indian music [xtau nama kehkeh]....1 Malaysia la katakan...mesti la semua ada kan ;-)

festival di sertai oleh seluruh kolej komuniti zon timur....& yang paling menarik perhatian wiyah adalah kat bawah ni,,,lama wiyah duk tanya2 & borak ngan budak2 ni...rasa teruja coz tak pernah tengok patah lagi makan...

Lemang Periuk Kera + Rendang Tok

di promosikan oleh pelajar2 dari Kolej Komuniti Rompin, Pahang

4 ketul + Rendang for RM10....

menurut student2 neh...hanya periuk kera betina sahaja yang akan digunakan untuk buat lemang ni,,,ini kerana periuk kera betina ni GEMOK macam wiyah...haha,,proses pembuatan nya sama mcm lemang  biasa..beras pulut + santan bezanya cuma ianya dikukus utk 45 minit bukan dibakar macam kita slalu tgk dalam buluh tu..

agak besar lemang ni sebenarnya...keunikan makanan orang melayu,,macam2 boleh dipelbagaikan yer...asalkan rajin semuanya boleh jadi 

lemang yang dah siap dimasak & sedia utk dijual..rata2 mmg teregun la dgn menu ni!

sambil tu boleh gak merasa..tapi rasa dgn serunding ayam bukan ngan rendang tok tau! lemang ni boleh dimakan dengan periuk kera tu skali a.k.a kulit lemang...tak macam lemang buluh yang biasa kita makan tu...bes kan tak perlu belah2 buluh lagi

sempat bergambar 2 keping jer....oke la daripada takde kan ;-)

ok lah...nanti kalo terjumpa lemang ni,,boleh try menu ni! oke nak g solat & teruskan tugas hari ni...oke daaa ;-)


1 comment:

wahid wida said...

Assalam kak, ada tau tak kat mana ada pengusaha yg buat lemang dlm periuk kera tu???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...