To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, June 7, 2011

Daging Goreng Kunyit Klate Style

assalamualaikum...

hai...dah lama wiyah tak update resepi kan..hehe,,jarang masak skang nie busy cket!! bukan tak masak langsung tp just masak yang simple2 jer...lapas terus ngap tak sempat nak snap pikcer pon..ngeh2
ok la hari ni wiyah nak share satu resepi dari kelantan...FYI wiyah dulu pernah stay kat Besut (sempadan kelantan) dalam setahun lebih gak..ikut husband yang transfer  kat sana & wiyah pon benti keje then cari keje kat sana,,,alhamdulillah berenti kerja terus dapat sana keje ngan company cina developer negeri  terengganu...kerja area besut, kuala terengganu & pulau perhentian coz ada projek kat sana...sweet moment kalo di ingatkan semula..........

time kerja wiyah perlu deal ngan banyak pihak berkuasa tempatan...dalam masa yang sama mesti kena terjah restoran slalu utk memudahkan urusan projek...kahkah,,itu bos wiyah yang ajar ;-) & menu ni antara peberet menu wiyah...pegi mana2 pon mmg wiyah akan cari lauk neh..mintak resepi ngan ofismate,,rupa2nya senang jer cara masaknya...sempat la belajar 3 4 jenis masakan orang sana...hah jom kita tengok

******************
Daging Goreng Kunyit
******************

bahan2: 

1. Daging lembu potong nipis & perap ngan garam ngan kunyit dlm 1/2 jam
2. bawang besar holland + cili padi/ cili besar [lagi sedap kalo ada cili thailand yang orang wat lada jeruk or solol lada tu coz lada ni pedas]
3. carrot & tomato [ just nak menceriakan masakan...;-)]

cara masak:

1. panaskan kuali & masukkan daging yang diperap tadi masak hingga air daging kering & daging empuk
2. kemudian masukkan sedikit minyak masak & goreng daging sampai agak2 garing
3. masukkan bawang (wiyah suka bawang banyak...bagi rasa agak2 manis & sedap ) + cili potong perasa SESEDAP RASA [ garam jgn letak coz tadi dah perap ngan garam] 

p/s : wiyah suka makan ngan nasi panas2 + sambal belacan + ulam timun + kicap manis kipas udang [ da cukup berselera kalo makan macam ni..tak tau la kenapa suka sangat makan macam nie...] ...suami pon pelik tengok wiyah makan...hehe

lauk ni agak kering cket...kalo nak agak berkuah boleh tambahkan sikit air la time tengah masak tu..

ini plak hati ayam goreng kunyit..cara masak pon sama jer ngan daging goreng kunyit!!


ok ...kalo nak tau rasanya,,,sila la cuba coz senang jer tak perlu banyak bahan & step yang complicated..selamat mencuba!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...