To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, June 3, 2011

Kerabu Mangga Epal versi wiyah

bismillahirrahmanirrahim...

hai kawan2..u ol suka makan yang masam-masam tak?? skarang kan musim mangga sana sini tapi tu mangga yang masak la kan...yang muda mungkin agak susah nak dapat tp wiyah ada terjumpa kat pasaraya sini then terus wiyah rembat 4 biji...2 biji dah selamat makan ngan kicap then balance tak tau nak wat pe,,terpikir nak wat somtam tapi mangga ni dah agak masak takut lembik & tak sesuai plak nanti..last2 Kerabu Mangga la jadinya...dah la wat makan malam,,memang tak sesuai langsung!! haha..hubby tak suka masam so wiyah makan sorang jer... 

bahan2 :

1. 2 biji mangga epal + tomato + bawang merah + cili padi
2. sos ikan + jus limau nipis
3. segenggam ikan bilis di goreng garing & ditumbut kasar bersama garam + gula [ kalo nak tambah or gantikan dengan udang kering pun boleh juga]
4. kalau suka bleh tambah ngan kacang tanah yang ditumbuk kasar [ wiyah tak isi coz kacang beli yang dah siap hancur..so xder la stok nak tabur2]

cara penyediaan :

1. sagat/potong memanjang mangga [masukkan dalam peti ais]
2. then hiris bawang merah + tomato + cili padi
3. then gaulkan semua bahan seperti mangga & bahan hirisan + sos ikan + jus limau nipis + ikan bilis yang ditumbuk tadi
4. gaul rata & sebati biarkan  5min dalam peti sejuk & sedia utk dihidangkan


kerabu mangga epal ersi wiyah...haha ok la terasa mangga tu!! wakaka

2 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

wiyah...rajinnya kamu ni... kalo lunch kat ofis ada menu kerabu mangga mesti izan akn pilih menu ni yg utama...ratah sedappp...

Wiyah said...

bukan rajin izan..sebab terasa nak makan buat cket jer,,wiyah pon ratah jer rasa masam2 manis..best kan! haih teringin la plak.hikhik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...