To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, October 12, 2011

Kek Karamel..Edisi 1st try

assalamualaikum wbt

hurmmm bersiaran dari parit king, batu pahat..dah selamat samapai sini & sambil2 bosan wiyah nak update menu percubaan masa blik bercuti baru2 ni...blogger2 masakan asyik duk tayang kek karamel jer lately ni,,aduh tak menahan tiap2 hari asyik duk baca resepi yang sama..akhirnya selepas setel sumua keje edarkan questionnaire wiyah..wiyah teruskan ngan misi ni plak..punya la takut tak menjadi mesti kena gelak ngan mr.suami huhu..

.thanks kepada yang share resepi hebat ni ..resepi step by step dari Masam Manis dapur kak azlita aziz yang banyak kali duk tayang kek karamel ni..patu tengok plak kat blog/dapur kak fiza nordin..haih makin angau & mengidam la...tiap hari wiyah duk angau terbayang2 nak buat kek karamel ni..resepi asal dari kak munirah baharom dan akhirnya..rasa tak sabar tggu mr.suami blik keje & nak tayang serta hidang Kek Karamel ni...hehe,,

tarrrra...walaupun rupanya tak cantik gara2 tak sabar nak tggu dia keluar kat atas pinggan tu,,jadi cacatla sket texture kek karamel ni..apapun rasanya mmg tip top 1st class la..tak manis sgt & ada rasa lemak,manis, pahit  karamel..just nice

percubaan me'layer' kan kek karamel ni...wiyah buat perasa coklat, perasa pandan & pewarna biru...so kek karamel ni ada macam2 rasa..

sebelum dibakar menggunakan teknik steam bath..menurut pemilik resepi...ambil lidi & lukiskan kat atas tu,,so wiyah try & terjadi ala2 bentuk bunga la plak..tak jadi potongan macam yang ditunjukkan...hurm tangan wiyah keras nak lukis2 ni mmg confirm tak jadi huh

freshly baked from my small oven...gebu sgt & tak sabar nak tggu sejuk utk bagi regangan kat tepi kek tu bagi memudahklan proses utk keluarkan dia,,asyik ulang alik pergi buka oven jer..haha

Kek Karamel dah mula meregang dari tepi..wiyah tunggu sampai betul2 sejuk sebelum diterbalikkan kat atas pinggan..tunggu sampai kek ni jatuh sendiri kat atas pinggan. Memang tak sabar tunggu saat ni ;-)

yeayyy dah keluap pon...disebabkan tak sabar terus jer potong 1/4 kek ni dah lesap kat perut baru la teringat nak ambil gambar,,keekeh sangat gelojoh wiyah ni

sekejap je habis..mana tak nya letak dalam peti,,kejap2 buka potong ngap! mr. suami saja dah 3 slice..wiyah? makan sampaila ke potongan yang terakhir...blurrrp kenyang 1 hari makan kek karamel ni jer 

ada masa..next time nak cuba buat kek karamel alunan kasih dari dapur kak fiza nordin plak  la ;-)

8 comments:

chinta... said...

aduyaiii..sedap nyer...pagi2 bukak tgok kek nih...kak wiyah xnak share resipi ke..hehhe...mcm la chinta pandai buat ek...

Kakzakie said...

Pepagi dah kena jamu kek. Huh... tak boleh tahan tengok ajelah... nak cari kat mana yg sama macam nie

Wiyah said...

chinta: hehe..itu br try jer,,resepi dia klik kat link k.wiyah attach kat n3..hehe malas nak c&p..ikut sbijik sama ngan resepi ..kurang menjadi actually tu,,x gebu mcm yg tuan punya resepi la

Wiyah said...

kak zie: kurang menjadi wiyah buat tu..akak click kat link nama yg wiyah bg tau,,dia ajar step by step so sng nk follow la...try la buat akak ;-)

MyKhalish said...

salam kenal, wiyah. awk kat bt pahat yer. kami asal dr segamat. hehehe... adoii sdpnya kek nih, ila pun da lm xbako2. tp pass wat karot kek jela. hehehe...

eMMe said...

WOW! Wiyah! sgt la menakjubkan dah la ada caramel puding belah bwhnye..peh tu ade kek lak, selalu kite buat caramel puding je, ni ada kek lagi! ni yg buat saya jeles ni, hahaha...

Wiyah said...

mykhalish: aah wiyah kat bt pahat tgh wat master,,thn akhir da tu yg relax cket & boleh meng'kueh' skali skala...fyi wiyah baru jer pandai part bako2 ni..sebelum ni hurm tak ami tau langsung ;-)

Wiyah said...

emme: wiyah baru belajar..1st time buat ni,,tak menjadi sgt actually coz gelojoh tak sabar nk tgk hasil kehkeh...apa lg emme, try la wat jugak hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...