To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, October 28, 2011

Green Apple Pastry

assalamualikum wbt

salam malam jumaat...hujan je sepanjang hari,,,mata pon redup jer..nak keje semestinya la sangat malas kan!! so hari ni wiyah duk buat keje yang tak mendatangkan hasil jer...huhu,, sambil tu nak wat rajin cket nak share n3 ni...1st time buat & alhamdulillah it was great...d 1st pastry from my cute oven! hehe

Green Apple Pastry


actually pastry ni dah lama beli..dah dekat 1bulan kot duk dlm freeze tu tapi seru nak membuatnya masih belum sampai hinggalah mode nya btol2 sampai..baru la mencuba nya..hehe wiyah dapat resepi ni masa berblogwalking kat PASTRY PAGE  & kat blog doh karipap famous macam2 menu berasaskan pastry ada kat sini...sangat simple & cepat utk disediakan..dats y wiyah suka!

1st pastry dari wiyah...dah la 1st time buat pastu alter plak resepi orang,,,haihs mintak maaf yer tuan punya resepi ni..wiyah just alter ikut kesesuaian bahan yang ada kat dapur cute wiyah tu jer...maaf banyak2 ;-)

Nama asal : Green Apple Pastry ( Nama asal : Apple Port Pastry)
Sumber resepi : Tun _ Telani

Bahan2 utk inti :
-  1 biji epal hijau ( potong dadu kecik2)
-  2 tbsp gula (blh lebihkan kalau suka manis)
1 tsp tepung jagung
-1/4 c air
-1 tsp cinnamon powder ( wiyah lwtak kayu manis sbb takde yang serbuk hehe
- sedikit kuaci & kurma ( wiyah tambah utk penambah rasa & menceriakan warna )
·                  
Cara2 penyediaan inti:
-   masak epal, gula, tepung jagung yg dibancuh dgn air, dan cinnamon powder sampai pekat
- de-freeze puff pastry ke suhu bilik [ wiyah guna jenama KAWAN]
-  Potong puff pastry segi empat tepat (ikut muat acuan)

cara membakar :
pre-heat oven terlebih dahulu
- bakar pastry tadi separuh masak lebih kurang 10minit @  suhu 170
- keluarkan dari oven & letakkan inti epal hijau tadi & bakar semula dalam 10 minit atau sehingga masak @ kuning keemasan)

wiyah buat menggunakan 1 biji epal hijau & 4 keping pastry yang dipotong 4...so dapat 16 biji Green Apple Pastry yang sangat rangup & sedap! berpuas hati..masak ngam2 time mr.hubby balik dr kerja..freshly baked for special person in my life ! ;-D

p/s : wiyah jumpa pastry puff ni dekat giant or carefour saja...dekat supermarket lainwiyah tak pasti samaada tak jumpa cari or tak dijual kat situ..apa yang yang pasti pastry ni mmg memudahkan kerja wiyah kat dapur coz nak masak macam2 tapi nak kerja yang mudah & cepat!! ini lah jawapannya kan ...;-D

4 comments:

Kakzakie said...

Teringin nak mencubalah Wiyah... Nampak sedap!!!

Wiyah said...

kak zakie : btol kak mmg sedap...kalau dpt campur ngan buah2 lain lagi sedap rasanya,,lagipun mudah & cepat buat pastry ni..try la nanti ;-D

chinta... said...

eeii...rajin tol la kak wiyah ni...

Wiyah said...

chinta : 2 minggu sekali penuhi hajat telkak suami,,hari lain2 off masak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...