To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, October 10, 2011

Puding Karamel Lapis Coklat & Horlicks

assalamualaikum wbt

selamat petang..actually ptg ni jiwa tersagatla kacau terpikirkan suami sahabat yang telah kembali padanya,,tak tercapai dek akal wiyah kalau la semua ni berlaku pada wiyah,,ya allah mintak jauh dari semua tu ..& bila jiwa kacau mula mulut terasa nak buat itu & ini...rasa nak makan itu & ini..sambil tu kemas peti ais coz esok lps subuh dah nak gerak balik batu pahat so kena clarkan peti ais...kalau tak alamatnya berkulat la nak tunggu wiyah blik lagi 2minggu...

sambil kemas tengok susu cair masih berbaki 1/2 tin..puas pikir nak buat apa,,tiba2 tinggggg teringat puding lapis coklat kat dapur kak fiza nordin ,,hurm apa lagi terus cargas panaskan periuk kukus...hehe
thanks for share d recipe..semasa wiyah jalan2 kat blog kak fiza nordin wiyah angau kejap tgk puding coz caranya yg simple tp nampak menggiurkan,,proses membuatnya tak sampai 1/2 jam dah siap..


Sumber : Fiza Nordin
(minta izin C&P yer kak,,sori wiyah ada alter cket resepi akak)..wiyah buat 1/2 adunan jer coz utk 2 org makan...so resepi kat bawah ni bahagi 2 la yer.. yang tulisan merah resepi wiyah & yang tulisan biru resepi asal
Bahan A ( lapisan horlicks)
1 tin susu cair (1/2 tin)
5 sb gula pasir (2sb)
3 biji telur A ( 1biji)
1 sk esen vanila (1/2 sk)
1sb horlicks or boleh guna bahan lain kalau suka

Bahan B ( lapisan coklat)
1 tin susu cair (1/2 tin)
5 sb gula pasir (2sb)
3 biji telur A ( 1biji)
1 sk esen vanila (1/2 sk)
1sk nescafe + 1sk coklat emulco

Bahan C (lapisan karamel/gula hangus)
2 sb gula (dihanguskan)
1st time try buat yang berlapis...selalunya wiyah buat yang biasa jer,,alhamdulillah menjadi & manis lemak secukup rasa..;-)
Cara-cara :-
1) Kacau semua bahan A dan bahan B dalam bekas yang berlainan.Tapis kedua2 adunan.
2) Panaskan periuk kukusan.
3) Masak gula hangus.Gunakan loyang yang bersesuaian.( kalau loyang keck maka puding akan jadi tinggi & lapisan jadi cantik..kalau loyang besar maka puding akan jadi nipis & lapisan juga kurang kelihatan)
4) Masuk 4sb adunan adunan A ke dalam loyang gula hangus dan kukus 5 minit.
5) Selang selikan dengan adunan B hingga adunan habis.

wiyah sajer je letak coklat crispi kat atas coz nak bagi rasa tambahan coklat kat puding tu...

tadi dah try slurrrp cket....sikit jer la coz nak tunggu mr.hubby balik dulu,,wiyah sejukkan dalam peti ais bagi rasa nyaman kat tekak bila nak slurrp nanti...hehe


ok...selamat minum petang & selamat mencuba ;-)
nak solat asar & angkat kain diampaian..hujan nak turun daaa

7 comments:

Anonymous said...

wahhh sedapnyerrr wiyah...nyum2...teringin nk wat tapi tak pandai..hehe..apa2 pun sara suka baca blog wiyah...;-)

Wiyah said...

sara: wiyah dulu pon x pandai gak..mmg x pernah ke dapur,,bila dah kawen nak tak nak kena ke dapur gak...& sifu wiyah adalah internet,,tiap kali nak masak buka internet hehe..sara try dulu..bila dh try & menjadi kita jadi seronok..lps tu mesti tak sabar2 nk try yg lain..percaya la wiyah cakap,,wiyah pon jenis tangkap muat je..kadang tu menjadi kadang tu masuk tonng sampah heheh,,banyak bebel kan ;-)..jgn marah yer

Dunia Ina Haireina said...

wiyah... sedap nye.. cantik lagi.. tu yang lagi nampak sedap tu..nak cikeeetttt boleee... hehhee...

Kakzakie said...

Kakak tengok pun tahu sedap. Kalau tengaok macam boleh buat juga nie. Belang-belang lagi:)

Wiyah said...

ina haireina: mmg sedap pon...xmuak coz guna telur sikit jer kan,,nak ciket?? boleh pon banyak..kalo duk dekat mesti dah sampai kat umah ina tau..hehe

Wiyah said...

kak zakie: mesti akak boleh buat..senang je ni,,bahan pon tak banyak..akak try buat dulu & tag kat wiyah eh..wat kalor warna-warni lg cantik hihi

Anonymous said...

btul tu wiyah kn, kalo tak cuba msti tak tau..hehe...ha sara pn nnti msti cmtu, nk masuk dapur msti kene bukak tenet dulu nk tgk resepi..hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...