To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, October 29, 2011

Nasi Lemak Hujan Panas

assalamualaikum..wbt

ini menu breakfast hari sabtu yang lalu..1 minggu berlalu  & baru teringat nak publish....huhu.n3 tertangguh & di sebabkan bermacam2 halangan utk publish...haha bagi macam2 alasan yang tak munasabah!...nasi lemak ni khas wiyah buat ut mr.suami yang duk tertanya2 kenapa nasi lemak wiyah buat kat batu pahat tempoh hari color hijau Nasi Lemak Pandan...tafsiran wiyah: mr.suami jeles & bagi hint minta buat kan nasi lemak la kot..so sebagai isteri solehah apa salahnya penuhi hajat suami kan..walaupun tak dinyatakan niat tu dengan kata-kata ..hakhak solehah kah wiyah??? hurmmm duk termenung jap pikir 10x kahkah

Nasi Lemak Hujan Panas

cara penyediaanya sama jer dengan nasi lemak yang lain iaiutu gunakan beras, santan & daun pandan sbg bahan asas dalam nasi lemak ni...bezanya mungkin color2 yang wiyah letakkan pada nasi tu,,bagi nampak luar biasa cket dari yang biasa kita beli dari kedai tu..kata homemade mesti la luar biasakan..

ok wiyah bagi tips utk warnakan nasi ni yer: 
- (wiyah gunakan beras siam wangi utk masak nasi lemak)

  1. mula2 masak nasi lemak macam biasa & bila nasi tu hampir masak/ kering airnnya boleh la di titik kan pewarna kat atas nasi tu..letak setompok contohnya color purple setompok, color merah setompok & color hijau setompok
  2. kemudian tutup semula periuk tu & tunggu sampai nasi masak & kaup/gaulkan perlahan2 biar color bercampur2 & elakkan nasi daripada hancur
suami cakap..macam nasi tipu jer! nak makan pon rasa takut..hehe

utk sambal nasi lemak:
- (wiyah gunakan ikan tongkol/ aya yang dikukus dahulu & kemudian di goreng seketika + ikan bilis)
  1. blender 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih
  2. 5sb cili kisar/lada kering
  3. 1/4 ketul menisan
  4. 1/2 cawan air
  5. 1 helai daun pandan di simpul
cara penyediaan :
  1. panaskan 3sb minyak masak & tumiskan bahan kisar bersama cili kisar sampai naik minyak or naik bau
  2. masukkan daun pandan + manisan + air + bahan lain SESEDAP RASA
  3. akhir sekali masukkan ikan tongkol/aya ( yang dah siap dikukus & goreng seketika) + ikan bilis
  4. masak sampai kuah pekat & naik minyak
dihidangkan bersama2 dengan nasi lemak + sambal ikan tongkol/ aya+ ikan bilis goreng + telur mata + kacang tanah (wiyah takde stock) + timun + hot dog/ nugget (jika suka)


ok selamat...minum pagi walaupun dah petang hari tapi still blom basi lagi tau ;-D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...