To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, October 20, 2011

Ayam Masak Kicap Jalen

assalamualaikum wbt

salam musim hujan  yang tak berenti ..hehe,,haih perut ni asyik lapar je la ,kenapa yer bila tiba musim hujan or hari hujan jer...perut mesti cepat lapar kan! asyik minta di isi jer...huh dah lepas makan pon masih terfikir nak makan apa lagi...haih kadang tu tgh makan mu bleh fikir lagi jap lagi nak kunyah apa plak...terukkan kan!! aduiii wiyah wiyah cane nak sahut cabaran doc utk lose weight in 3 month before next pregnancy neh...aduyai nafsu makan semakin menjadi2!! 

tapi dalam masa yang sama masih nak wat n3 pasal makanan gak..aduss nak wat cane dah sememangnya minat duk kat kat dapur nak buat try itu & ini walaupun mulut asyik merungut macam-macam...nak tak nak perlu ke dapur jugak kan ;-D haih ini la tugas perempuan..bak kata orang dulu2 walau belajar setinggi langgit pon kalau dah namanya wanita kat dapur jugak la tempatnya!! wiyah setuju ngan kata-kata tu... u all cane??? setuju tak??

hurm meh la wiyah share resepi yang senang lenang tak perlu tung tang tung tang kat dapur..dlm masa tak sampai 20 minit pon dah bleh siap sumenye!..sgt mudah sebenarnya masak ni kan hakhak

Ayam Masak Kicap Jalen


hari ni tiba-tiba raya nak makan nasi berlaukkan kicap...duk pikir nak masak ikan ke telur ni...hurm last2 mr.hubby cakap senang2 baby masak ayam masak kicap jer...menu yang paling mudah utk disediakan since still ada stock ayam.. so wiyah pon iyer kan jer & make it reality! 
Bahan2 yang diperlukan :
  • ayam [ potong ikut suka & banyak mana] ~ perapkan dgn garam & kunyit 
  • kicap pekat + kicap manis [ wiyah guna kicap JALEN] ~ tolong promote kicap jap ;-D
  • bawang besar  + cili merah/ hijau [ di mayang ]
  • tomato [ potong 8]


cara untuk sediakannya :
  1. gorengkan ayam yang dah diperap tadi sampai masak/garing
  2. tumiskan bawang + cili hijau/merah sampai wangi
  3. masukkan kicap & masak dengan api yang perlahan
  4. masukkan ayam & bahan perasa yang lain SESEDAP RASA
  5. siap & boleh dihidang kan dgn nasi panas + telur dadar kalau suka
Jemput makan semua..bila dah kenyang mata jadi layu & bangun rasa lapar lagi..apa nak jadi yer..;-)





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...