To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, July 31, 2011

Yogurt Steamed Cupcakes

assalamualaikum...wbt

salam hari ahad...salam berhujung minggu ..salam menyambut ramadhan almubarak 1432H,,selamat menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia....banyaknye salam yer,,n3 last utk bln July ;-)...ye ke?? kekeh sajer nak share resepi hari jumaat lepas ...mana tau nak buat time buka pose nanti ke kann

resepi ni wiyah ambil dari izzah muffin lover , dah try buat & alhamdulillah resultnya wiyah puas hati walaupun tak segebu kak izzah punya...buat utk potluck kat ofis,,apam yang ketiga wiyah buat apam polkadot, apam belang & hari ni 1st time try wat apam yogurt nie,,bahan2 sume dah ada tp takut nak try...hehe,,takut jugak kalau2 tak menjadi or tak mekar macam reepi asal ...

adunan pertama..purple + coklat + original yogurt color


kak izzah...mintak izin C& P resepi kat sini yer...

YOGURT  STEAMED CUPCAKES @ Apam Yogurt
sumber: kak Rima , Annakak Nor
.
2 cawan gula castor *kurangkan
1 sdt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 sdt double action baking powder
1 sdt serbuk koko
1 sdt pes coklat

Cara-cara :

Campur semua bahan di atas dalam mixer.
Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) &; campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup..
**Pes coklat &; serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan..cth : jem/filling..&; pewarna kesukaan**


adunan yang kedua orange + green + original yogurt color


apam ni ada yang mekar & ada yang tak mekar,,,ada juga yang just tersenyum jer!! haih tak tahu la kenapa...nampak gayanya kena try lagi la ni..cr reason kenapa jadi tak mekar ek,,

ready utk dibawa ke ofis...1 bekas utk wiyah & lg 1 bekas utk en.suami bawak ke ofis...alhamdulillah licin semuanya..hehe


insyaAllah next time try buat utk mak mertua plak...hopefully berkesempatan la nanti! sajer je nak test power..haha padahal baru jer belajar,,ok pada kawan2 sume jemputlah try coz mmg sedap apam ni especially yang coklat & bluebery purple tu tau..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...