To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, July 25, 2011

Puding Kacang Merah

assalamualaikum...w.b.t

hai...dah lama nak wat puding,,bahan2 sume dah ada just masa yg tak de...so sabtu lp bw kat umah kak azlita ternampak puding yg cun melecun ni,,,terus berkenan & ajak en.suami zasss pergi beli kacang merah...


resepi asal puding ni dari dapur kak azlita...tiap resepi yang akak buat mesti wiyah jadi terliur & tak sabar2 nak try....macam yg akak cakap mmg best puding ni...rasa macam aiskrim jer bila makan!! nak2 makan bila puding tu sejuk dr peti & makan plak waktu tgh hari...mmg best la ,,wiyah bg 5bintang kat puding ni...puding yang akak buat la,,yang wiyah kurang menjadi,,huhu sbb kacang terlebih masak so wiyah blender jer semua...kalo wat based takut jadi cacat plak puding tu..sori yer kak ter 'alter' cket...apa pun thanks akak sudi share resepi ni ;-)

jadila macam ni....sumenya sebati ;-)

wiyah mintak izin share C&P resepi akak kat sini yer...

PUDING KACANG MERAH

bahan2 utama :
1 cwn Kacang Merah
1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
240g Gula
1 tin Susu Cair 
1 sb Tpg Jagung
1 heai Daun Pandan
Sediki Pewarna Merah Jambu
secubit garam 

cara sediaan:

- Rebus kacang sehingga empuk.
- Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
- Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
- Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
- Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
- Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
- Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
- Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
-Hidangkan sejuk. 

ini rupa bentuk dari tuan empunya blog....nampak menarik & sedap kan!! hurmmm dats y la wiyah tergoda...bila tgk sekali terus nak try buat ...hehe


kat bawah ni plak yang wiyah buat...jauh panggang dari api kan!!..hahah malu sebaenarnya nak share tp takpe la just utk rujukan diri sendiri & hopefully ada penambahbaikan masa akan datang ..insyaAllah

ada lg sesuku kat dlm peti..separuh wiyah dah bg jiran & lg satu adunan dah bg kat kakak semlm...just tinggal utk en.suami yg otw dr kl...hurm sabar menanti nak dinner sama...

insyaAllah semoga en suami selamat sampai ke rumah mini kami....amin ;-)

4 comments:

AZLITA AZIZ said...

assalamualaikum wiyah..

waaa.. dah buat ye pudingnya... terima kasih mencuba..
wiyah blend sekali ye kacang nya.. mesti lagi sedap sebab terasa kacangnya.. lagi mudah nak potong kan... :))
cantik acuan yg wiyah guna tu... nampak sangat simple...

Wiyah said...

thanks for ziarah wiyah ;-) .. aah wiyah blend jer semua,,mmg sng nak potong tp jadi tak cun melecun mcm yang akak...serius wiyah berkenan sgt ngan puding2 akak,,sng nak follow alhamdulillah jadi walaupun tak sempurna hehe

Shaherah said...

shera tgk ni terliur kak.. T_T sedap.. shera suka semua jenis puding.. ^_^

Wiyah said...

btol tu...mmg best mkn puding ni kan,,nak2 time bln puasa nanti kan....buka puasa terus ngap puding,,,fuhhhmmg syokkkk ek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...