To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, July 24, 2011

Sambal Sotong Terengganu

assalamualaikum...w.b.t

hai..lamanya tak bersiaran,,,terangat la sibuk lately nie dengan benda2 yang  rasanya tak perlu disibukkan bg pasangan yg xde baby rasanya...hahaha,,nak berbelog pon agak limit masa,,rupanya berat jugak tugas sbg pendidik ni kan....hah kepenatan sepanjang hari balik umah terus jer flatttt...huhu

okelah...banyak plak membebel,,wiyah nak update satu resepi la hari ..kena taip cpt2 coz nak g berjimba2 merempit plak jap lagi...;-)...hari ni wiyah nak share resepi dr terengganu,,slalu kalo tengok mak mertua or adik ipar masak macam ni...kalo style wiyah lain cket...tp last 2 3 day rasa nak masak macam ni plak...hurm sedap..rasa manis, masin & pedas!! Jom wiyah nak share resepi ..

Sambal Sotong Terengganu



bahan2 utama :

- sotong fresh sedang 1/2 kg [ bersihkan & potong ikut citarasa]
- cili kering + cili merah + bawang besar + bawang putih [ blender semua]
- tomato & carrot [ ikut suka nak isi ke tak]
- gula melaka or menisan [ ini tambahan bahan gantikan gula] * bahan gantian kpd gula

cara masak :

1. tumiskan bahan blender sampai wangi or cili masak
2. then masukkan sotong & tutup kejap
3. masukkan gula melaka or menisan , garam & air asam jawa sesedap rasa
4. tutup & masakkan hingga sotong empuk
5. ok siap dihidangkan dgn nasi putih + ulam [ ni style wiyah..xperlu byk2 lauk..complete dish  ;-)]

p/s : wiyah lagi suka kalau sambal ni dimasak sampai kuah dia jadi pekat & dia akan beri kelainan rasa...air sotong & sotong pon stil lg rasa fresh]

- orang terengganu sememangnya gantikan gula dengan gula melaka or menisan..reason nya kenapa??? huhu tak tau la..hahah

wiyah masak 5 ekor sotong sedang...tak mampu nak habiskan kan,,tp seriously mmg sedap & gula melaka or menisan tu berikan rasa berbeza drp yang biasa yang wiyah masak..rasa lemak2 manis masin & pedas!

oke kalau nak rasanya macam mana...bleh try nanti yer ;-)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...