To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, July 6, 2011

Karamel Ubi Kayu

assalamualikum...

hai & salam bersiaran...dah lama wiyah tak update menu kat dapur wiyah kan!! ermmm...actually agak jarang masuk ke dapur skang neh...penyakit M kembali menular,,,haih kadang tu nak buat air pon malas..en.suami yang jadi mangsa...kena buat air/ keluar beli air...ahhaha,,pemalas tahap maksima dah skang neh!

tp hr ni nak share 1 menu la...disebabkan mak wiyah dah bagi 2ketul ubi kayu so nak tak nak kena masak jugakkan!! pikir punya pikir ni jer yang paling senang nak buat ...rebus & tinggalkan jer kat situ sampai empuk!..jom kita tgk menu shortcut neh ;-) 

***************
Karamel Ubi Kayu
***************


Bahan2 & Cara2 :

1. Rebus ubi kayu sampai empuk [ masukkan sedikit garam]
2. Masakkan gula merah sampai pekat [ sukatan ikut pada kesesuaian asing]

p/s : Curahkan karamel tadi kat atas ubi kayu yang dah masak..sedap dimakan masa masih panas coz bila dah sejuk karamel & ubi akan jadi keras or membeku ;-)


oke...simple je menu hari ni,,,aka penyakit M semakin parah..hehe






5 comments:

myazara said...

wiyah...sedaap nye nmpk karamel ubi kayu tu,,nak plak mkn time ujan..mang sorga..blh la mya try nnti...hehe thanks share resepi tu..

Cik Puan Izan❤ said...

ooh, mcm karamel ubi kayu yer...heheh..sedap jugak nampaknyaa... izan ingat mcm puding karamel tu...heheh...

teringat pulak masa kecik2 dulu suka mkn ubi kayu bakar...

Wiyah said...

myazara : mmg btol ubi sedap kalo makan time hujan2 kan...makan plak ngan air kopi! perghhh mmg makan tak ingat la...alternative makan ubi kayu ni slalu org makan dgn kelapa parut or sambal bilis!

Wiyah said...

Cik puan izan : wiyah 1st time mkn ni masa kat UiTM shah Alam...cafe kat menara!! sape yang pernah makan mesti teringat coz ubi kayu dia besar2 & sedap sangat,,skali makan terus jatuh cinta sampai sekarang ;-)

ubi kayu bakar?? wiyah pernah dgr tp tak pernah makan lg setakat ni...mesti best kan,,rasa asli coz takde campuran apa2...kalo bakar dlm oven or dapur gas boleh ke?? or nak kena wat unggun api? nak try gak la nanti..

eKa said...

sedapnya tgk...harus cari ubi kayu jap gi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...