To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, July 31, 2011

Mari kita Menjala Roti Jala

assalamualikum..wbt

macam yang wiyah janjikan utk share resepi & cara menjala roti jala yg comel & special dedicated utk ayahanda 

botol mayonis muncung tiga yang wiyah gunakan utk menjala...dah lama beli tapi baru semalm sempat nak menjala,,almaklumla asyik sibuk je...

buat roti jala ni..perlukan masa yang agak lama & kesabaran yang tinggi utk menjala actually,,thas y hari sabtu or ahad jer wiyah boleh ke dapur...heheh alasan kan!! ok jom wiyah share resepi ni..

bahan2 utk menjala :

2 biji telur
2 cawan tepung
2 cawan air
sedikit garam & pewarna 

-blender jer semuanya & boleh dijala kan macam ni
buat jer la jala sesuka hati...ini style wiyah sbb nk cepat habiskan adunan tu,,,buat 2 adunan &  color....slalunya orang menjala bulat2 macam tu..ikut info yang wiyah google la tp wiyah tak pandai nak wat bulat2 tu...so jadi la macam ni heheheh

then...lipat kiri & kanan pastu gulungkan macam buat kueh popia tu...gulung rapat2 coz takut terbuka nanti

hasil dua adunan dapat dl 40 ketul lebih kurang..pink + kuning telur + hijau + coklat

dimakan dengan kari ayam atau pun sambal tumis ikan bilis atau kuah pengat durian...wiyah tak pandai sgt masak kari,,tahun ni br semlm masak kari..hehehe,,so kari ayam boleh match kan dgn style masing2...

ini style wiyah..makan dgn kari ayam & sambal ikan bilis

ok janji dah ditunaikan...so boleh la cuba buat bln pusa nanti,,biasa la kalo bln puasa mmg nak makan macam2 kan..ok selamat berpuasa

4 comments:

ZWAN SABRI said...

terliur tengok.. walaupun Wiyah dah ajaq cara2 nak buat, tapi malas la plak nak buat.. Wiyah tolong buatkan bole? klaw da siap, antaq mai kat umah zwan k.. HEHE

MySuaraBlog: Asal Usul Kaca Mata Hitam

Wiyah said...

terliur ke? hai ni blom start puasa ;-)...kalo selang 1 daerah wiyah sanggup buatkan,,,tp duk selang negeri alahai jauhnya...dtg kuantan roger2 boleh la buatkan hehe..

faRhaNA :) said...

warhgghhhh sgt kalerpullll...hahah....anto pilah ahh

Wiyah said...

blik sg ular br bes ramai...kita wat ramai2 lf la kalerpul ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...