To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, July 18, 2011

Apam Belang Harum

assalamualaikum...w.b.t


hai semua...keje banyak tak sempat nak up date,,just buka2 tengok jer huhu!! skang ni nak wat slide jap tp b4 tu nak amik mood..so update dulu n3 kueh apam  ni,, hehe

petang sabtu BW kat blog masam manis..tengok kueh apam ni!! terus berkenan alang2 sume barang dah ada...apa lagi harusla wajib wiyah buat terus kan...pukul 12malam baru nak start buat,,orang nak tdo wiyah duk sibuk nak mengukus kueh..hehee

tp alhamdulillah menjadi & for d 1st time cuba buat!..bau wangi 1 rumah..btol la kata tuan empunya resepi,,mmg sedap apam ni sangat2 gebus okeh :-)

wiyah tokok tambah jadi Apam Belang Harum...asalnya Apam Belang jer hehe,,disebabkan baunya yang wangi sgt  so wiyah kasi up cket la jd harum..[ jgn marah yer tuan punya resepi]

menarik tak...kak azlita siap ajar cara nak membelang apam/kek ni,,thanks akak!! skang ni wiyah dah tau cara nak membelang kueh...jasamu di kenang!!

Jom wiyah share resepi yg best ni,,sumber asal dari blog MASAM MANIS
mintak izin C&P yer kak..yang wiyah tokok tambah harap ampun ;-)


bahan2 yang diperlukan:

4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus 
250 ml santan kara  
1 sudu teh baking powder 
pewarna

cara nak adun/ buat :

1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)


Alhamdulillah ...resepinya sangat mudah,,bila free nanti wiyah nak try lg sekali coz tak puas hati ngan cara membelang...corak jadi tak sama kiri & kanan...maklum lah tangan baru pandai nak mengadun kueh ;-)

cara membelang bleh refer kat blog masam manis yer..


Jemput Makan semua....silakan rasa,,jfn malu-malu...ngeh nngeh

8 comments:

zura_habib said...

sedapnya nmpk!

AZLITA AZIZ said...

salam wiyah...
akak datang nak makan apam...
waaa... menarik colour hijau pink dan cokolat...
alhamdulillah menjadi jugak kan...
sedap kan apam ni lembut dan gebu aje...
tak pe yg belang2 tu bila selalu praktis lama2 akan bertambah mahir...
terima kasih wiyah sudi juga mencuba resepi ni..

Wiyah said...

zura : serius mmg sdp apam ni try la,,,kali ni tak payah paper cup sume just isi dlm loyang jer..;-)

Wiyah said...

wslm...jemput duduk..jemputla rasa apam tu ! hehe...btol la akak mmg sedap apam ni...masa wiyah kukus tu bau dia wangi sangat,,tak manis sangat & tak muak makan kan..tak sabar nak try resepi akak yang lain2,,, baru belajar buat kueh ni...tunjuk ajar ku sifu! ;-)

myazara said...

wiyah sdpnya apam tu....terus terliur menengoknya..macam nak torai ja...cantik tertarik..

eiyzniey said...

bez nye!!!

Wiyah said...

myazara & eizniey : serious mmg sedap apam ni..tak muak langsung!! wangi jer..mak wiyah pon tak caya wiyah wat kueh apam ni...,,nampak sgt ank dia mmg jenis rajin duk dapur kan sampai tak percaya...hehe

Damia shoppe said...

rempah cap bunga rose ....sila email pada saya afa_7881@yahoo.com atau add YM saya untuk keterangan lebih lanjut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...