To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, March 1, 2012

JJCM @ Kelantan ~ Maggie Ketam

assalamualaikum

sambungan dari cite JJCM @ Terengganu..bukan niat nak menujuk or sakitkan hati sape2 ,, wiyah just nak share nikmat dunia makanan di bumi Allah ni...

lepas ke Terengganu we all ke Kelantan la plak..sempat g mancing kat Tok Bali, Kelantan tapi tadak rezki sekor ikan pon tarak dapak haha..lepas mancing tu kawan wiyah bawak we all ke kedai megi ketam yang famous amos kat sana..lokasi kedai megi ketam ni di Cherang Ruku, Semerak Pasir Puteh Kelantan..kedainya tepi jalan jer! kalau tak silap..pak su nama kedai tu, owner kedai ni tak pasti either orang tempatan or orang thailand tapi yang pasti mmg sedap..ketam yang di gunakan adalah ketam nipah yang fresh still hidup lagi duk dalam akuarium dia, 1st time wiyah makan ketam nipah!...yang magicnya ketam ni color hitam tapi bila dah masak jadi color oren merah gitu ;-)..magic ke?? haha bagi wiyah magic la kot..kehkeh

kat kuantan belum ada lagi kedai megi ketam..tapi tak tau la kalau ada kot2 wiyah tak tau kan,, tapi kalau la wiyah tau ada kat kuantan..hurm tiap2 minggu la kot ada muka kat situselagi tak muak ;-)

tu dia..dihidangkan dalam mangkuk tanah claypot..panas berasap-asap..1st time makan megi ketam ni,, hari tu kawan wiyah duk tayang megi ketam ni kat fb..mmg menarik sangat! so since dah sampai sana..request nak merasa megi ketam di tunaikan!...kami di belanja makan megi ketamm...walllah mmg best la, harganya RM 13 per pot! ramai sangat org kat sini..lama jugak menunggu...wiyah just share 1 pot ni ngan hubby coz perut still kenyang makan kenduri petang tu..just nak rasa, alhamdulillah at least dapat rasa pon jadi la kan..bukan utk kenyang ;-)..tiba2 insaf part makan time tu hehe

rasa megi ketam ni macam ala2..megi sup tulang tapi tak tau la rencah apa yg dia gunakan coz rasanya sangat asli kuah original macam sup ayam tu..memang terbaikla! dalam claypot ada lebih kurang 2 1/2 ekor ketam kot..tak larat nak abiskan!

yang ni untuk wiyah..dah di bahagi 2 pon still banyak lagi,, alhamdulillah ini dikatakan rezeki Allah


rencah tambahan utk yang nak tambah pedas, manis, masin & masam..serbuk lada putih di import dari thailand! ada lada jeruk , sos cili & sos tomato! jarang dapat jumpa serbuk lada putih ni kalau kat tempat lain kan..tambah banyak2 mmg best tapi berpada2 takut terdsedak plak nanti kan... oke la ni jer,, next time kalau ada rezki & masa insyaAllah nak gi lagi sekali nak makan puas hati..hurm katanya kat dungun ada lg satu tempat megi ketam ni,, Bistro tapi tak pasti area mana, wiyah kena google dulu dis week balik dungun kalau sempat boleh g terjah kejap kan..k daaa ;-)








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...