To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, October 30, 2012

Donut Kentang with Blueberry Filling

Assalamualaikum wbt

Update resepi petang semalam..donut ni adalah antara donut paling sedap yang wiyah pernah buat...sangat sedap & berpuas hati dengan texture nya..gebu & padat dengan isi ubi kentang yang telah di lenyek..Maaf bukan nak angkat bakul yg besar ni sendiri tp realiti, mungkin dah mmg resepinya sedap & bukan disebabkan wiyah yg buat yer ;-)

tetiba terasa nak makan donut kul 5pm..hurm bila dah teringin tu haruslah terus bangun ke dapur, sediakan bahan & uli adunan..kemudian tutup dengan kain lembab..baru lah tenang nak solat asar! hihi ...sabar jer la kan..donut lg penting dr solat..ouchh bukan begitu sebenarnya cuma nak bagi adunan mengembang terlebih dahulu ;-)


ngam2 mr.husband balik kerja..donut dah siap digoreng cume belum digaul bersama gula icing sahaja! ok la jugak coz tak mengambil masa yang lama utk makan donut yg sedap..just adunkan & biarkan ia mengembang! hurm..tak guna cite panjang bukan bleh tapau pon kan hihi..pernah buat resepi Chineese donut dari k.izah jugak & kali ni  juga nak share resepi yang wiyah godek2 dr dapur k.izah daut - muffin lover!


Donut Kentang & Blueberry
Olahan dari resepi ' Donut Keledek Jepun' : Izah Daut

Bahan-bahan Utama:
  • 200 gm tepung gandum - 2 cawan tepung
  • 100gm ubi kentang - wiyah guna 1 biji sederhana besar
  • 1 1/2 sk yis segera mauripan *
  • 1 sudu besar susu pekat manis *
  • 50gm gula halus*
  • 60ml air suam * (satukan bahan2 bertanda *)
  • 1 1/2 sb mentega
  • 1 biji telur kuning -wiyah tak letak
  • 1/2 sudu teh garam
  • Gula ising untuk salutan
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara Penyediaan:
  1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek bersama mentega hingga halus ketika masih panas.Sejukkan.
  2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek gaul hingga rata dan masukkan bahan-bahan campuran * sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
  3.  Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain lembab / plastik sehingga mengembang.
  4. Bulat-bulatkan adunan & masukkan filling bluberry/strawberry/choclate chip atau mengikut bentuk kesukaan anda.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.

sekian...wassalam, lain kali kalau tiba2 teringin tengah malam malam pon boleh buat hihi

4 comments:

Marsita yahya said...

salam kenal...sedap donut ni tapi takut anak tak suka pulak yang ada jem kat dalam...
www.my-mintroom.blogspot.com

Wiyah said...

w'salm..slam kenal thanks sudi singgah sini..plain buat yg plain juga, wiyah buat sikit jer yg ada filling sbb quite sweet nanti naik plak darah ;-)

lovelywa said...

thanks kak wiyah syer resepi..sy rasa resepi akak ni yg paling mudah kot..since sy kawin takpenah buat donut..cuti ni bole la try buat ikut resepi akak nih..thanks again

Wiyah said...

sama2 lovelywa..hurm wiyah pon rasa resepi ni agak mudah & fyi ni baru kali ke-2 wiyah buat donut tau hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...