Assalamualaikum wbt
Mood nak meroti membuak2 @ 34 weeks pregnancy! macam2 roti nak menerai lps dah jadi skali hurm....selang sehari buat roti ekeke..di ikuti ngan pizza ;-) Garlic Roll resepi roti pertama yang wiyah try..alhamdulillah 1st try, so Mr.husband cakap not bad la..next time bleh improve..buat 1/2 adunan & buat kecik2 jer coz takut tak menjadi or tak masak
wiyah just buat garlic roll & mushroom soup just guna yg instant Campbells Cream of Mushroom Soup, panaskan & tambahkan sedikit isi ayam serta lebihan garlic spread kedalamnya ..
bakar 1/2 jam befor Mr.husband balik dr kerja..so makan panas2 sesuai ngan musim hujan, kejap je licin pinggan tu hehe
Garlic Rolls
Sumber :Yatiememories
Bahan2 Utk Garlic Rolls
- 3 cawan tepung gandum ~ Yatie guna tepung roti
- 1 cawan air suam
- 1 sudu besar yeast
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar olive oil - wiyah ganti minyak jagung
- 1sk bread softener &1 sk bread improver (wiyah tambah)
Cara-Caranya
- Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
- Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik
- Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
- Doh akan naik sekali ganda
- Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Garlic Spread (atau boleh gunakan yang dah siap kat pasaran-brand buttercup )
- 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
- 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
- 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
- sedikit lada hitam kisar ~ ita tambah, Yatie pun sama
- Gaulkan semua bahan
- Siap digunakan
Kita sambung citer Garlic Roll td :-)
- Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
- Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
- Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang.
- Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
- Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
- Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan.
- Kita akan mendapat 8 potongan doh.
- Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis.
- Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
- Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi.
- Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
- Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit.
Panduan :- Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan
Jemput makan Garlic Rolls cicah Mushroom Soup ;-)
6 comments:
mmg tak cukup ni kalau jamu kat anak2 ...
mala kena wat triple la hehe..tp serius mmg sedap la bg beginner mcm wiyah ni ;-)
Menyelerakan!!! Wat sndri lg bes kan...
yup..wat sendiri lg puas hati tp takleh lawan pizza hut punya la ;-)
Hello Wiyah, your garlic rolls look simply delicious.
I think 4 pieces will do me fine, with iced coffee. Looks sedap best!
Can see you ada black belt in baking.
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.
ps, selamat hari raya haji.
thanks uncle lee..its my 1st bread actually, i'm still new in cooking which i like to learn more in the future..btw tqvm & salam aidiladha ;-)
Post a Comment