To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, August 9, 2011

Ikan Kembung + Air Asam Tomato & Ikan Celup tepung

assalamualikum w.b.t

hai semua..terawih tak malam ni?? yeay eok dah hari ke-10 kita puasa...kita?? bila puasa ni kan macam2 nak makan..nak makan itu & nak makan ini...hurm ini semlm punya cerita..wiyah buatkan Ikan Kembung Bakar & Air asam Tomato....ikan fresh br sampai dr nelayan yang balik dr laut...almaklumlah umah dekat ngan laut so dpt la ikan yang fresh2 kan... murah plak tu RM8 jer sekilo utk ikan kembung sedang..tp wiyah beli 1/2 kg jer coz utk 2 orang kan....so dapat 6 ekor,,lg 2ekor buat celup tepung cicah sos...hurmmm yummy la jugak...;-)

4 ekor ikan kembung bakar yang dicurahkan dengan air asam yang mmg ummmph la...berselera sangat bila time berbuka coz rasanya yang masam2, manis ckit & pedas...si tambah plak ngan ulam daun salad!! habis ikan ni we ol berdua sebat tau...

oke wiyah share resepi Air Asam Tomato versi wiyah ni yer

bahan2:

2biji tomato sedang [ potong dadu]
1 biji bawang besar [ potong dadu]
10 cili padi [potong dadu~ boleh kurangkan kalo tak suka pedas]
2 sudu besar asam jawa extra
2sudu besar gula + 1sk garam
air limau kasturi/limau nipis [ wiyah guna 2 biji]
1 inci belacan yang dibakar
sedikit air

cara menyediakan:

campurkan semua bahan2 & gaulkan sehingga sebati....simpan dlm peti ais & hidangkan semasa nak makan,,boleh dihidangkan secara berasingan @ dicurahkan atas ikan yang dah dibakar...boleh juga dimakan dengan daging @ ayam bakar @ sotong bakar..lagi la sodapnya tau!! haih kecur plak air liur ni...heheh

p/s : air asam ni lagi sedap disediakan dlm tempoh yang lebih awal, contoh nya tgh hari coz semua bahan2 dah jadi sebati & of course rasanya lagi la sedap daripada kita buat dan terus makan tau...;-)

lagi pedas & lagi masam...wiyah lagi suka kalau buat air asam ni...buat pekat2 mmg ummmph la!

balik terawih...untuk sesi morih plak,,wiyah goreng ikan celup tepung ikan yang berbaki tadi,,,di cicah dengan sos cili mmg sedap...wiyah tambah gorengan dengan hotdog, chicken ball & crabstick yang disalut tepung yang sama...

hurm wiyah bermurah hati malam ni...hehe,,nak share resepi tepung gorengan plak ;-)...resepi mak wiyah coz b4 this mak wiyah jual goreng pisang kat kampung tapi sekarang dah bersara..goreng pisang mak wiyah glamour tau!!...rangup jer walaupun dah sejuk ..heheh angkat bakul sendiri plak yer..

versi utk sikit jer la yer...[utk sekali goreng]

2sb tepung beras + 1 bj telur + 1sk air kapur makan + secubit garam + 1sk kunyit + 1sk air cuka = gaulkan semua bahan sampai sebati & salutkan dgn bahan gorengan 

ikan celup tepung...gambar dia tak canti tapi rasanya sedap tau,,rangup jer!! heheh

ok la..banyak plak berceloteh mlm ni...sebenarnya tgh duk tulis rancangan mengajar tp bila dah duk dpn laptop ni jadi mengarut la plak..ok selamat bersahur semua yer..daaa ;-)


2 comments:

Aida Nuriezma said...

uihh...bes sgt tuh.
mmg sdp air asam u.sampai skang i bt air asam guna resipi tu tau..cuma x masuk belacan je..:)

Wiyah said...

yer ke..hehe,,makan ni penambah selera ek..tak kira wat lauk apa pun..udang,sotong ayam bakar sume siedap kalo cicah ngan air asam ni kan..;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...