To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, November 13, 2012

Ikan Kembung Bakar Bersama Air Asam Tomato

Assalamualaikum wbt

Happy Diwali..mood berhari raya sambil makan maruku & kueh raya yang office mate en.suami bagi..sbb teringin nak makan maruku original dr kaum india..maka dapat 2 jenis maruku & 1 jenis kueh raya..syukur dah tak telan liur mengenangkan maruku..ekeke

erm hari ni..hujan dari pagi, mood bakar membakar datang since hujan mula turun! lps breakfast terus pergi cari barang basah..hurm nampak ikan kembung segar! makan menu hari ni..mestilah ikan kembung & kembung lagi..hihi , kali  ni just bakar dicicah bersama air asam bersama ulam salad..di antara favorite menu wiyah & suami! sudah cukup nikmat sampai tidur kekenyangan kul 5petang ;-)

just C&P respi dr entry lama kat SINI & SINI


Ikan Kembung Bakar & Air Asam Tomato 
Sumber : Dapur kecil wiyah

Bahan-bahan utama: (hidangan utk 2 org)
  • 2 ekor ikan kembung- diperap bersama garam & kunyit seketika & dibakar
  • 2 biji tomato sedang *
  • 1 biji bawang besar *
  • 10 cili padi * di potong dadu/ di kisar
  • 2 sudu besar asam jawa extra
  • 2sudu besar gula 
  • 1sk garam
  • jus limau kasturi/limau nipis - wiyah guna 2 biji
  • 1 inci belacan yang dibakar
  • 1sb sedikit air
Cara penyediaan:
  1. Campurkan semua bahan-bahan & gaul sehingga sebati. Rasa pedas,masam, manis & masinnya sesedap rasa.
  2. Simpan dlm peti ais & hidangkan semasa hendak makan, coz air asam ni lebih sedap jika di sediakan lebih awal bagi memberi rasa yang lebih sebati.
p/s : Air asam ini boleh dihidangkan secara berasingan @ dicurahkan atas ikan..juga sesuai dimakan bersama daging bakar @ ayam bakar @ sotong bakar

ikan yang selamat dibakar bersama garam & kunyit

Jemput makan semua ;-)

Sekian..wassalam, selamat bercuti panjang, esok kerja lusa cuti tulat kerja & cuti lag..pejam celik wiyah dah warded..huhu takutnya

2 comments:

mala said...

kena makan dgn nasi putih panas-panas! adoi .. bertambah nasi :-)

Wiyah said...

aah..lauk simple2 mmg boleh buat jadi menambah luar dr biasa ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...