Assalamualaikum wbt
Happy Diwali..mood berhari raya sambil makan maruku & kueh raya yang office mate en.suami bagi..sbb teringin nak makan maruku original dr kaum india..maka dapat 2 jenis maruku & 1 jenis kueh raya..syukur dah tak telan liur mengenangkan maruku..ekeke
erm hari ni..hujan dari pagi, mood bakar membakar datang since hujan mula turun! lps breakfast terus pergi cari barang basah..hurm nampak ikan kembung segar! makan menu hari ni..mestilah ikan kembung & kembung lagi..hihi , kali ni just bakar dicicah bersama air asam bersama ulam salad..di antara favorite menu wiyah & suami! sudah cukup nikmat sampai tidur kekenyangan kul 5petang ;-)
Ikan Kembung Bakar & Air Asam Tomato
Sumber : Dapur kecil wiyah
Sumber : Dapur kecil wiyah
Bahan-bahan utama: (hidangan utk 2 org)
- 2 ekor ikan kembung- diperap bersama garam & kunyit seketika & dibakar
- 2 biji tomato sedang *
- 1 biji bawang besar *
- 10 cili padi * di potong dadu/ di kisar
- 2 sudu besar asam jawa extra
- 2sudu besar gula
- 1sk garam
- jus limau kasturi/limau nipis - wiyah guna 2 biji
- 1 inci belacan yang dibakar
- 1sb sedikit air
- Campurkan semua bahan-bahan & gaul sehingga sebati. Rasa pedas,masam, manis & masinnya sesedap rasa.
- Simpan dlm peti ais & hidangkan semasa hendak makan, coz air asam ni lebih sedap jika di sediakan lebih awal bagi memberi rasa yang lebih sebati.
ikan yang selamat dibakar bersama garam & kunyit
Jemput makan semua ;-)
Sekian..wassalam, selamat bercuti panjang, esok kerja lusa cuti tulat kerja & cuti lag..pejam celik wiyah dah warded..huhu takutnya
2 comments:
kena makan dgn nasi putih panas-panas! adoi .. bertambah nasi :-)
aah..lauk simple2 mmg boleh buat jadi menambah luar dr biasa ;-)
Post a Comment