To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, November 11, 2012

Pernah makan Buah Tembikai Betik??

Assalamualaikum wbt

Just to share..mungkin ada yang pernah makan, pernah tengok or may be pernah dengar tentang buah tembikai betik ni..its ok what ever pon, wiyah sekadar nak berkongsi tentang buah tembikai betik ni..ramai yang tahu pasal buah ni tp tak pernah makan atau tak tahu cara makan..

buah ni sebenarnya tak de rasa langsung ..just hambar & tawar! tp berbau wangi..wiyah suka bau buah ni..sgt soft baunya ;-)


buah ni mudah di dapati pada musim panas..tanda2 buah ni akan masak, luarannya bewarna kuning menunjukkan ianya sedia di petik tp belum masak tau! apb buahnya merekah barulah di kategorikan sebagai masak ranum

tp di ingatkan..buah ni bersifat sejuk, so sape2 yang berpenyakit jgn sesekali makan dengan banyak yer! makan pada tahap beringat2 hehe

dr kebun mak wiyah..ada 3 pokok tp buahnya punya lah banyak
rupa buah tembikai betik..bentuk fizikalnya memanjang sepert buah betik & jalur buahnya seperti buah tembikai, itulah sebabnya di p[anggil buah tembikai betik. Tapi wiyah tak pasti kat tempat lain di panggil dengan nama apa..

isi buah tembikai betik ni sangat lembut..perumpamaannya seperti baldu

Manisan/ Dessert Tembikai Betik

Bahan Utama:
  • 1 biji tembiai betik masak/mengkal- dibuang kulit
  • 1/2kg santan atau 2 tin susu cair
  • 1 cawan air
  • sedikit gula & garam
Cara Penyediaan:
  1. Kupas kulit buah tembikai betik , buang bijinya & potong mengikut citarasa masing-masing.
  2. Masukkan santan & air ke dalam periuk , panaskan santan menggunakan api yang paling kecil. (Jgn sampai menggelegak)
  3. Tambahkan gula & garam ke dalam santan yang sedang dipanaskan. Kacau rata sehingga gula & garamnya sebati dan hancur bersama.
  4. Manisan ini enak di makan ketika ianya sejuk. Maka adalah di galakkan utk menyejukkan 2-3 jam larutan santai & tembikai betik sebelum menikmatinya.
Nota : Kaedah asli, emak wiyah lebih suka menggunakan perahan parutan kelapan..santan di perah menggunakan air suam. Maka santan tak perlu di panaskan.

selalunya..famili wiyah akan makan manisan ni sebagai dessert petang, waktu kami lepak2 depan rumah..memang syokk sekejap jer licin ;-)

sekian..wassalam

6 comments:

mala said...

isi dia nmpk mcm honeydew ...

Wiyah said...

aah..tp lg lembut, kalau honeydew agak keras..manis & wangi kan, tp yg ni tawar jer ;-)

Gadis Kampung said...

GK penah makan buah nie...manis sangat kalau kita buat bubur...pastu masukkan buah nie...nyummy..

Pak Lebai said...

Suruh mak simpan sebutir..we all balik nak makan

Wiyah said...

aah btol tu GK..sedap makan lps di sejukkan kan ;-)

Wiyah said...

uish..ini time mak tanam tembikai dulu la, mana ada doh..lg pon buah ni tak leh simpan lama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...