To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, August 2, 2011

Eggless Kek Batik

assalamualaikum...wbt

salam ramadhan...alhamdulillah hr ni dah masuk hari ke-2 kita berpuasa. harap2 hari ni dapat lebih bertahan dari hari semalam...semalam cuaca sgt2 la panas& badan rasa sgt2 tak larat,,,tak tahan utk tunggu waktu maghrib...heheh macam budak2 kan!! apalah wiyah ni..balik keje terus mandi njk bagi segarkan badan & then br masuk ke dapur..itu pon just masak nasi & basuh pinggan jer..yang lain2 sume nye import dari bazar...& dapat kueh dari jiran kiri & kanan..wiyah bagi apa???

plan nak membalas resepi KEK BATIK...menjadi ke tak bergantung pada stamina hr ni..hehe,,ok ni yang wiyah wat last week....baru hr ni terperasan dah ada dlm draft...ingatkan dah publish...heheh byk gt makan semut sampai sumenye lupa.. ;-)

wiyah gunakan biskut meri original....makan cicah air milo pon sodap nie!! heheh

- ada juga yang masak kek batik ni yang gunakan telur...tp wiyah tak gunakan telur coz agak muak rasanya biala biskut + telur + butter + coklat lg....saje share resepi  hari ni,,mana tau kan kot ada yang teringin nak makan kek batik ke hari ni kan ;-)

Bahan2 utama :

1. biskut meri { ikut suka coklat or biasa}
2. 1 cawan milo + 2 sb susu pekat manis + 2ssb gula + sedikit coklat masakan + 3/4 cawan air
3. 1/4 bar butter

cara menyediakan :

1. panaskan periuk/kuali then masukkan bahan tadi 1 cawan milo + 2 sudu susu pekat manis + sedikit coklat masakan + 3/4 cawan air
2. masak sampai semuanya larut/ cair then masukkan butter [ masak sampai butter cair]
3. tutup api & masukkan biskut yang dah dipecah2kan tadi...
4. angkat & letakan dalam bekas terus padatkan...biarkan sejuk then masukkan dalam peti sejuk dlm 2 jam...atau sehingga kek batik menjadi keras

p/s: resepi ni ngam2 jer rasa manis,masin & lemak nya SESEDAP RASA

biskut meri yang sudah dipatah2 kan...patah 4 oke,, then  kek batik yang dah dipadat kan & ready utk dimasukkan dalam peti

Kek batik yang dah siap...utk adik & kakak wiyah.....



5 comments:

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, Wiyah, kek batik tu menggoncang iman puasa zwan laa.. HUHU


MySuaraBlog: Senyumlah Sikit:

Wiyah said...

sabar..sabar ,, kejap jer lagi.. nanti g cr kat bazaar ramadhan yer ;-)

Cik Puan Izan❤ said...

barang dah ada kat rumah...boleh buat ni...hehehe

Wiyah said...

silakan izan..eh izan preggy dah brape bln yer...senyap jer lama x dgr cite ;-)

chinta... said...

yumyum....kek batik..nak ctit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...