To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, August 6, 2011

Sira Pisang- Dessert Minggu Pertama Iftar 2011

assalamualikum w.b.t 

salam berhari minngu,,yeayyy hari & esok boleh bermalas-malasan sampai pengsan,,heheheh!! alhamdulillah dah nak masuk seminggu kita berpuasa...pagi ni nak buat cupcake & apam polkadot utk bekalan balik ayah mertua hari ni..sementara menunggu susu dr kedai oleh en suami..wiyah nak update dulu deert wiyah minggu ni,,Sira Pisang! simple & berkhasiat buat kami yang sangat rajin ni....heheh takla sebenarnya mmg favorite wiyah & suami...taknak yang lain nak yang ini jugak..next week baru yang lain..aci ke macam tu ;-)

Rasa kuahnya yang manis & pisang nangka yang masam + lemak manis

bahan2 utama :

- 4 biji pisang nangka [potong memanjang]
 - gula 5 sudu besar
- 3 cawan air
- daun pandan & sedikit pewarna kuning telor

cara masak/sediakan :

masukkan air + gula + daun pandan + pewarna [masak sampai gula hancur]
masukkan pisang & masak sampai pisang masak/lembik

wiyah suka sediakan masa berbuka puasa & dicampurkan dgn beberapa ketul ais bagi menambahkan sejuk & selera tekak ...makan dengan kurma, terasa hilang dahaga...

oke...selamat berbuka puasa & selamat menerai  ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...