To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, August 7, 2011

Karipap Popiah

sassalamualaikum wbt

salam berhujung minggu semua...lepak2 yer kat umah,,bes kan dpt tido sampai tgh hari ..hehheh.. plan nak masak apa hari ni..mesti yg special2 coz hari ni ada byk maa utk prepare...tak sama ngan wiyah,,hari cuti adalah hari yang malas nak masak...semalam just buat kueh karipap Popiah,,yang lain sumenye dr bazar hahha,, 

kenapa karipap popiah ? hurm ni la cite org malas nak buat kulit karipap & cara yang paling mudah nak makan karipap sendiri bikin..lagi cepat & rangup okeh! lalalala...;-0

karipap popiah yang dah siap digulung...50 ketul semuanya, hasil dari sebungkus kulit popiah ready made from supermarket

caranya mudah jer untuk sediakan karipap popiah ni..just masak inti a.k.a inti karipap & beli kulit popiah...gulung , goreng & siap utk dimakan..oke wiyah share resepi inti karipap popiah ni...resepi asal drp kak long wiyah yang mmg expert buat karipap & sgtt la sedap inti karipap nya!

Inti Karipap

inti karipap popiah yang dah siap & ready utk digulung

bahan2 utama :

1/2 kg ubi keledek [ potong dadu]
2 biji bawang besar [potong dadu]
3sb pes cili kering/ cili mesin
daun kari & rempah kari ikan adabi
ikan bilis [ dimesin kasar]
sedikit air 

cara menyediakan :

- tumiskan bawang besar +daun kari sampai wangi
- masukkan pes cili kering 
-  masukkan ubi keledek & tambahkan air 
- masukkan ikan bilis mesin & masak sampai kering/ ubi empuk

p/s : sejukkan inti dulu& bila dah sejuk boleh la di gulung macam buat kueh popiah tu..& gunakan sedikan bancuhan tepung sbg gam pelekat hujung gulungan tu,,

- boleh juga di frozen kan bila nak makan baru la goreng...senang kan ;-)

karipap popiah yang dah siap & tak sempat di frozen kan coz tatamu ramai kat umah wiyah semalam... lepas goreng terus lesap semuanya..tak sempat nak ambil gambar selepa digoreng huhu...

Selamat Menjalani Ibadah Puasa yg ke-7
semoga ibadah kita semua di terima olehNYA...amin

1 comment:

chinta... said...

mmm...yumyum...sedapnyer..makan panas2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...