To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, August 10, 2011

Ayam Goreng Kunyit Simple & Berkhasiat

assalamualaikum..wbt

hai ..salam bersiaran di ramadhan ke-10...hehe hari ni wiyah terrajin cket coz nak bagi hilang ngantuk di pagi hari..amik mood jap lagi nk kena handle lab...pagi2 ni nak tayang lauk la dulu buat org perut rasa grrrrrrrr...lagi la laparnya kan!! sori yer

nak share resepi ayam goreng kunyit simlpe & berkhasiat...amboi nama lauk ko! melampau yer..ahah yerla slalunya org goreng ayam jer kan..tp style wiyah,,wiyah akan tambah ngan sayur2 cket so tak payah masak 2 3 jenis lauk...sumenye dlm 1 lauk kan ...itu yang paling penting...kira 3 in 1 la..hahha dasar pemalas!! slalunya wiyah masak DAGING GORENG KUNYIT

look...ada ayam, & sayur-sayuran ~ vitamin & protin cukup dlm 1 menu ;-)

bahan2 utama :

3 ketul ayam [potong kecil2 ikut kesesuaian] ~ diperap dgn garam& kunyit
1 biji bwg besar [dihiris memanjang] + 1 ulas bwg putih [ketuk je]
bunga kobis + carrot + kacang panjang/buncis
4 biji cili padi [ dibelah 2]

cara menyediakan :

1. panaskan sedikit minyak & goreng ayam sampai agak garing
2. then masukkan bwg putih + bwg besar + cili padi
3. then masukkan sayur2 bunga kobis + carrot & last skali kacang panjang
4. tak perlu masukkan garam lagi coz dah perap ngan garam tadi kan..nanti terlebih masin plak ;-)

makan dengan nasi goreng pon sodap....ditambah plak kalo ada telur dadar/telur masin + sup kosong + sambal belacan.....menu yang simple tapi sedap & berselera tau...sila la cuba

oke..daaa slamat mencuba!!

4 comments:

ZWAN SABRI said...

untunglah orang pandai masak.. HUHU

MySuaraBlog: Friend Page di Facebook

Wiyah said...

yer la tu...saya budak baru belajar! masih terkial2 kat dapur..cari la ciri2 yang suka memasak! hehe

chinta... said...

wah..ley cuba petang nanti ni..simple tapi berkhasiat...macam2 ada..

Wiyah said...

btol2..plus mudah utk disediakan!! wiyah suka menu nie ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...