To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, August 12, 2011

Pecal Sihat Penambat Selera

assalamualaikum..wbt

salam bersiaran di hari jumaat....hurm dah 12 hari kita pose kan,,kejap jer lg 17 hr dah nak raya... baju raya dah iap ke?? ..hehehe,,pose tak cukup terawih pe tah lagi..du sibuk nak raya...hurm ni kaletah hidup manusia kan..termasukla yg sedang menulis ni jugak..kehkeh

oke hr ni wiyah nak share resepi ni la...permintaan drp ayah wiyah jugak nak makan Pecal Sayur ni,,mintak plak wiyah yg buat kan....adus dah la tak pandai...apa lg wiyah tibai jer la versi wiyah...sayur2 + kuah ala2 nasi impit :-)...meh kita tgk resepi tetiba terjun neh 

ayah wiyah kata so far not bad la..tpp mak byk komen cket,,eh rasa kuah dia mcm nasi impit punya kuah la..org buat mcm ni tambah itu tambah ini bla bla bla....adussss baru nak diajarkan cara buat...xleh nak buat apa nasi dah jadi bubur...heeheheh

sayur2an yang wiyah guna...sumenye yang fresh,,terasa manis lag tau tp kangkung terlupa nak beli la plak...so hentam la labu mkn jer la apa yang ada ;-)

tempe + tauhu + taugeh + timun + sengkuang + kacang panjang....campur kan jer sume,,kita kasi rojak sama dia...

resepi kuah nye??? adeeh sogan la plak..tersalah kuah ni,,buat ikut syok sendiri jer ;-)
kuantiti ikut suka yer...coz wiyah pon main campak jer time ni..heeh

bahan2:

bwg besar + bwg putih + serai [ blender je sume]
pes cili kering  + kacang tanah + menisan 
air sikit [ikut suka nak kuah byk mana[

cara masak:

tumiskan bahan blender then masukkan pes cili kering [masam sampai garing]
masukkan air + kacang tanah + menisan
masak sampai pecah minyak
dah siap..curahkan jer kat atas sayur yang kita nak makan....makan ngan nasi panas2 mmg sedap!! nyumnyum
dah siap utk dihidangkan macam ni....

ok daaa...jap lg blik keje kemas2 terus balik buka puasa umah mak & esok zassss balik umah mertua plak,,ponatnyo lah yer ulang alik sana sini huhu

7 comments:

chinta... said...

sedapnye..............tapi x pandai makan la kak wiyah..

pnsusu said...

huishhhhhhhh sedapnya,,su suka tambah bihun sikit

hanidatul shatira said...

wahh..membangkitkan selera la..nak cari pecal la kat bazaar nanti......kalo ade...hihihihih

Wiyah said...

chinta : ni makanan org jawa...abg ipar org jawa so mcm2 menu2 la dia perkenalkan akhirnya jd menu biasa utk wiyah sekeluarha ;-)...try la sedap sgt tau ..

Wiyah said...

pnususu: tambah bihun yang dah siap goreng tu...hurm rasanya mcm pernah tenok la,,,ala2 nasi ambeng gitu...ke bukan??hahha memandai jer wiyah ni...;-)

Wiyah said...

h.shatira: hati2 yer beli kat bazaar ramadhan tu,, pastikan kebersihan terjamin..takut food poison jer...coz dah byk kes lately,,;-)

Anonymous said...

My brother suggested I might like this blοg.

He waѕ totally right. Τhіs post truly made my daу.
You сann't imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

Also visit my site :: New Bingo Sites

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...