To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, August 5, 2011

Daging Masak Lada Hitam

assalamualaikum..wbt

salam ramadhan..alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-5 kita berpusa.,,rasa cepat jer masa berlalu walaupun seksanya nak habiskan 1 hari menunggu maghrib...sangat mencabar puasa tahun ni coz cuaca yang sgt panas!!...so camane puasa u oll's ok tak? harap2 sume nye ok la kan..;-)

hari baru wiyah ada mood nak update blog..blik keje sibuk ke dapur & malam lepas jer terawih terus pengsan..mmg x sempat nak berbelog langsung...hr ni rasa mcm relax cket,,may be dah dpt biasakan aktiviti hampir 1 minggu berpuasa kan..;-)

oke lah..wiyah nak share 1 menu yang wiyah masak time buka pasa... tak ingat dah hari apa,,hentam lah labu asalkan ada sudah,,hehheh,,wiyah nak share resepi Beef  Blackpepper or Daging Masak Lada Hitam


setiap hari wiyah akan masak 1 menu jer...nasi & lauk, itu pun tak terhabis jugak! air & kueh slalunya beli jer..senang & cepat kerja wiyah...just utk 2 orang akan tak berbaloi masak byk2..btol tak?? padahal malas kan ;-),,,ok jom kita tgk bahan2 utk masak daging lada hitam ni...wiyah tak pasti resepi ni dari mana coz dah lama sgt .. maaf yer pada tuan empunya,,slalunya  masak lauk ni time raya haji!! walllah mmg syok la kan... 

******************
Daging Masak Lada Hitam
******************

Bahan2 utama: 

1. daging lembu 300g [ dihiris nipis]
2. kicap pekat + kicap cair + sos lada hitam + lada hitam yang di tumbuk [ bahan perapan]
3. bwg besar + bwg putih [bahan tumis di mayang halus]
4. carrot + cili benggala + tomato + daun bawang [ bahan tambahan]
5. sedikit air & bancuhan tepung jagung

cara masak/menyediakan :

1. perap daging dengan bahan perapan dlm 1/2 jam
2. panakan minyak & tumiskan bahan hiris sampai wangi
3. masukkan daging + air & masak sehingga daging empuk
4. masukkan bahan2 tambahan kecuali daun bawang & perasakan SESEDAP RASA

p/s : resepi ni sesuai dihidangkan masa masih panas coz bila dah sejuk jadi macam muak cket,,kuah jadi membeku/pekat 

carrot yang wiyah gunakan utk bahan tambahan...sajer buat bunga2 bagi berselera cket time buka puasa..heheh,,

 sebelum dihidangkan..taburkan daun bawang yang dah dihiris bagi menambahkan lagi selera,,,tambah elera aje wiyah ni kan!! ;-) actually resepi ni jadi lagi sedap kalau lagi pedas2 lada hitam tu bangkit...rasa yang asli tau!!

amacam teringin tak??? (*_*)

oke...Selamat Berbuka Puasa,,hari nak masak apa tak tau lagi ;-) 

4 comments:

C.I.N.T.A said...

adoi terliurnya! tambah plak ngan carrot berbunga tu.. cobaan betol

eKa said...

teringin sbb tgk carrot nya cantik betul...creative sgt

Wiyah said...

thanks CINTA & eka : wiyah buat guna acuan kueh raya ..hehe,,xder keje cari keje..tapi mmg btol nampak kelainan kat masakan,,rasa lg teruja nak masak & nak makan!

Wiyah said...

opps lupa nk share cara nk buat carrot bunga tu...;-) ..potong nipis dulu lobak tu then tekap ngan acuan kuaeh raya yang kita suka..wiyah pefer corak yang bulat2 cket coz carrot pon bulat kan..kalo bentuk bulan..byk plak membazir...bila2 free try la watheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...