To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, February 7, 2011

Sepetang di Ladang Jagung


hye semua...u ol suka mkn jagung x? kalo dpt jagung yg fresh slalunya u ol masak ape yer...hurm wiyah neh mmg sgt222 suka kan jagung! xkira la g mana pon kalo terBAU or terNAMPAK org jual cup corn mesti la nak belinye...kalo dulu time stay kat besut ulang alik ke kuantan,,, tiap kali pergi & balik mesti singgah beli JAGUNG punya kat tepi jalan [ kampung pe ntah lupa dah]...so sepanjang jalan we ol makan jagung jer la,,,4 ur info mkn jagung bleh buat kan we ol jadi x ngantuk...faktor penyebabnyer xtau la hahaha!!

hah n baru nk stat cite..actually abg ipar wiyah wat projek tanaman jagung JV ngan peladang...ramai la org kampung join projek ni coz anak benih diberi dgn percuma utk meningkat taraf hidup org kampung !!! bagus kan... [rakyat didahulukan] wink..wink

masa mula2 stat projek dolu wiyah ada gak g kadang2...rasa mcm kejap jer skang dah boleh petik buah tu,,rasanya x sampai 2bln pon tanam da bley dapat hasil..ni la rezeki bila berbudi pada tanah kan!!!

wiyah g kebun just nk bergambar & nyebok2 jer....bkn nk tolong pon kehkeh,,,hurm layan jer la gambar ni yer...


lihatlah ladang jagung terbentang luas


yang ni dah kena tunggu dlm 2 or 3 hari lg br bley dipetik coz isi dia x matang lg [pandai2 jer] kehkeh...mcm expert jer kan bercakap pasal jagung..lalalalalaala ;-)


dalam semak pon jadi jer...:-)

lihatlah jagung luas terbentang...adam sedang berlakon!


tengok ape tu...?

angin kuat di kebun...seronok sgt!

okeh b4 tu kakak wiyah dah bg 1 plastik jagung...petang tu wiyah blik umah terus cergas ke dapor ngan adam coz dia duk sebut...nak agong nak agong!!! kehkeh umur da 3 tahun tp ckp pelat xberbutir langsung kadang tuh...

so...ini la jadinya,kakak cakap jagung xsedap kalo simpan lama coz nanti dia masuk angin,,,so wiyah terus la wat per yg patut utk abiskan sume tuh [jagung fresh mmg manis ]

I
I
I
V

paling senang...wiyah rebus jer + garam cket !!

buah 1st petik,,so isi dia x berapa matang sangat!! kena tunggu cket lg kot..bila dah masak...wiyah sapu cket ngan majerin!! ada rasa masin manis..beshh sgt tau!!

en.hubby suka makan jagung bakar..so wiyah bakar la 4 ketul!! bakar kat atas dapur gas jer tau..utk org yg sgt rajin mcm wiyah neh guna dapur gas jer la kan...kahkah terpaksa rela duk kat dapor kan !!tp alhamdulillah hasilnya x mengecewakan..sama gak bila da masak..sapu ngan majerin! makan panas2 mmg bes


nampak sedap x jagung neh??? nak ? jom g ladang jagung..bleh mkn yg fresh...hehehe

we ol makan untuk 3 org...habis we ol makan!! dasyat tak?? melampau tak?...hahaha,,then bila da kenyang lps magrib keluar g tgk wayang citer KHURAFAT beli popcorn plak..haih jagung lg!! wiyah...wiyah nasib ko la..asyik makan je kejenye....haih ;-)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...