To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, February 1, 2011

Mee sup ke Mee Celup??

meh jemput makan semua...kehkeh

hurm plan dalam hati nak wat mee sup daging cuti CNY baru2 neh coz ada beli daging panas [fresh] kat pasar baru2 ni...blik pasar terus rebus disbb kn freez dah penuh,,so terpaksala direbus & dihiris nipis siap2 utk jimatkan space freez tuh...hajat dihati bleh buat daging masak merah nanti...[ nanti wiyah upload resepi tu yer]

bila da siap hiris daging tu...wiyah wat la rempah tumis utk mee sup,,oky sume jadi mcm resepi asal la....tapi bila makan en.hubby tanya nie mee sup ke mee celup?errrk??
aah wiyah br terfikir...wiyah wat mee sup tp rasanya sebijik sama mcm mee celup kelantan..hebat x wiyah masak 1 tp dpt 2 rasa!!! hakhak ...
agak lain & sedap gak rasanya [hikhik puji diri sendiri]...en.hubby pon puji siap tambah & thumbs up kat wiyah lagi..may be sbb lapar kot,,we oll makan kul 11malam time tuh..hehe org tdo we ol maak2 plak! thanks yer en.hubby atas pujian tu...menambahkan semangat utk try resepi2 yg lain plak!

ni la mee sup a.k.a mee celup kelantan

tambah ngan sambal kicap pedas = mmg best!

nk try resepi 2 rasa wiyah??? kalo nk try meh tgk sini...kehkeh

______________________________________________________________

bahan2:

1/2 kg daging [direbus & dihiris ]~ air rebusan guna utk wat kuah sup tu
bwg merah + bwg putih + halia = bahan tumis [ blender/ hiris]
rempah kasar + sup bunjut
daun sup + daun bawang + tomato [potong dadu]

cara nk sediakan :

tumiskan rempah kasar + bahan tumis + sup bunjut
then masukkan perasakan SESEDAP RASA & masukkan kedalam periuk yang berisi air rebusan...masak dlm 5 min lg [ ikut suka cara masing2]

then bley hidangkan dgn cara nih...;-D

isikan mee dlm mangkuk + tambahkan daging yg dah hiris td dlm mangkuk + sendukkan kuah + taburkan daun sup + daun bawang + tomato yg dihiris dadu td + bwg goreng cket

&

yg paling penting

mesti ada sambal kicap yg pedas [ bakar bwg putih 2 ulas then tumbuk ngan cili padi,,pastu leh gaul ngan kicap]..kalo ada lada jeruk lg bes !! ni kira penambah selera la...hehe

____________________________________________________________________

okeh kalo ada masa bley try nanti yer...nk tdo da daaaa


1 comment:

Cik Puan Izan❤ said...

wiyah...nampak sedap mee ni...baru mlm tadi izan mkn mee celup tapi mcm tak puas...petang nak cari lagi sbb dah terliur tgk mee celup wiyah ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...