To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, February 1, 2011

Sepagi Dipasar Borong Kemaman (Part 1)


hye...salam bercuti sempena chinese new year !! hurrm sempena cuti per kata jd rajin mcm wiyah..hakhak! g jelajah pasar borong seawal 7 pagi...rajin kan,,ala cakap la rajinnyer wiyah g pasar pepagi hari! ...okey time kasih sbb puji wiyah :- D [kakak wiyah puji wiyah guna ayat yg sama..pe lg kembang semangkuk la kejap]

k actually mak wiyah yg beria2 ajak g pasar beli barang basah cket..bayangkan duk kat kuantan tp nk g pasar borong kat kemaman..plak tu siap set masa nk g kul 7 pagi huhu...so we ol bangun kul 6.15pagi utk make sure sampai tepat pada masanya...kalo x nanti mak wiyah lepas kol mesti kol lg tanya duk mana...tu yg besh dgr! huhhuk

k meh kita tengok ape yg wiyah terjah kat pasar..org kat pasar tengok jer per la minah ni amik gambo ikan sayur bagai...wiyah wat dont know jer ! k ni la hasilnya wat muka toya pagi tuh..hehe

mari mengenal jenis ikan & hidupan laut yer .....:-)

ketam fresh rm 18/kg...wat sweet sour or masak lomak cili api mesti sodap ni kan !

udang ..rm 15/kg goreng kunyit + kacang buncis mesti syok coz udang fresh !

hurm macam2 ikan ada..tgk still berlendir lg..means its fresh yer!

ikan merah rm 20/kg.. wat masak asam pedas or singgang pedas + ulam cicah ngan budu mmg terangkat neh !

ikan siakap ..rm 16/kg wiyah beli 3 ekor utk 1kg [plan sekor nk wat sweet sour..sekor nk bakar berempah & sekor nk wat steam asam masin ]

ni xtau ikan aper...kata tokei ikan tuh sedap bakar berempah ikan neh!

ni ikan kerapu..rm 15/kg wat bakar berempah or sweet sour or goreng garing2 mmg besh neh!

ni pon x ingat pe nama ikan neh ..haha xpernah makan lg rasanya la


ermmm....macam jual ikan online plak wiyah ni kan !! ngehngeh...
cane tgk ikan td rasa teringin nak masak macam2 kan! pe2 pon kalo ikan fresh masak ape pon sodap nye la...so u ol sume sempena cuti2 ni sila la jenguk ke pasar mana tau kan ada resepi or menu baru leh cuba nanti...x rugi sebenarnya menguntungkan lagi adalah!

k nex bersambung part sayur2 plak yer...daaa hepi holiday & hepi cooking for ur family !

2 comments:

mOOn said...

wow.wow!! manariknyaaa.. jng lupa, beli lebih2 skte.. bwk blk parit raja.

Wiyah said...

wat blik yang busuk r..hahha,,g pasr pagi parit raja..jom kata nk wat ikan masak stim..bila lg?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...