To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, February 14, 2011

Ada apa dengan Hari Kasih Sayang a.k.a valentine??

Bismillahirrahmanirrahim...


selamat pagi semua,,,dah tdur ke? haih awalnyer...wiyah still fresh lg mata neh! k pa pe je la ek...mlm ni wiyah nk membebel & share cket pasal hr valentine..u ol celebrate ke??? wiyah confirm mesti ramai anak muda pasangan yg tgh bercinta..keluar celebrate valentine mlm ni kan...esok plak mesti byk kat paper berita pasal kena cekup ngan Jabatan Agama islam sana sini kan...wink wink ...heheh melalut plak pepagi buta neh

***************
credit to en.google for dis info

Sambutan 14 Februari sebenarnya banyak berkaitan amalan ritual penganut Kristian

TIBANYA 14 Februari tidak lengkap tanpa peringatan supaya umat Islam tidak menyambut Hari Kekasih atau Valentine’s Day yang sudah menjadi sebahagian budaya masyarakat khususnya generasi muda sekarang.


Malah, ia sebagai penjelasan kerana ada yang cuba menghalalkan sambutan Hari Kekasih ini supaya perancangan meraikannya tidak dipandang serong dengan pendapat, ia adalah hari untuk menterjemahkan perasaan kasih sayang bukan saja kepada kekasih, malah juga keluarga serta sahabat handai.

*******************
Sejarah Hari Valentine
*******************

Valentine dalam bahasa Inggeris atau Valentino dalam bahasa Itali adalah berasal daripada nama sebuah keluarga berbangsa Rom, iaitu Valentinus yang juga berasal daripada bahasa Latin iaitu valens yang bermaksud: kuat, aktif, sihat dan seumpamanya

Menurut sejarah pula, perkataan Valentine diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu Saint Valentine. Jasa beliau yang berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 masihi begitu bermakna bagi Ratu Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri.

Justeru, 14 Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan itu dengan dinamakan hari Valentine....
.
.
.

pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine.

1. Hari Valentine bermula ketika pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti orang Juno, ratu kepada dewa dan dewi Rom.

Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisional masyarakat Rom iaitu nama pada malam pesta berkenaan, nama gadis Rom ditulis atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung [ masyaAllah]

********************
alhamdulillah esok 15 hb bersamaan 12 rabiul awal adalah hari keputeraan Rasulullah s.a.w.....mari sama2 kita mengagungkan sambutan maulidul rasul tahun ni dengan tema nya


13 rabiul awal plak besday wiyah sbb tu nama jd Robiatul Adawiyah!!! biarla nk ckp ngade2 pon nk bg tau sume...nama wiyah ada sejarah tersendiri!!! u ollll ada ??? kehkeh

**********************

pikcer kat bawah ni sesajer jer..bercuti ker bukit tinggi & janda baik time 14 feb gak,,tp last year punya cite,,,2009 pon ada..nk tgk ker? hahaha ada gak kena lempang wiyah nie...cakap tak serupa bikin ek...lalalallala! bukan bermaksud wiyah celebrate yer..g sana coz kebetulan en.hubby ada keje & wiyah join skali..alkebetulan sama tarikh la plak..hehhehe,,

so bila duk jauh2 mcm neh terasa la tiap2 hari adalah hari kasih sayang bagi kami...nasib baik ada intenet & fon yg bleh we ol berhubung 24 hr via sms,call,ym,fb,blog,email & web cam






sori malas nk caption & describe pikcer tu....just suka2 jer ! tahun ni xde percutian,,kena cut budjet mcm2 nk guna yg lg penting...its ok,wiyah xkisah pon! duk kat umah pon bleh feeling mcm bercuti gak kan [ayat pujuk hati sendiri] kehkeh

k..Tamat

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...