assalamualaikum wbt
haai monday blues ke hari ni ?? pada cikgu2 & anak2 yang mula bersekolah hari ni..setelah 1minggu bergolek2 rileks kan..hari ni mesti rasa payah sgt nak bangun pagi kan..apapun tahniah to u all coz dapat melalui hari 1st sekolah lepas cuti ni dengan jayanya
bagi wiyah tak de bezanya..cuti or keje,,hari2 adalah busy megalahkan org yg kerja..haha yer la tu kan! hurm..hari ni baru berkesempatan nak upadate kueh wiyah..lama sungguh rasanya wiyah tak buat kueh..
camana nampak ok tak..1st karipap ber'doh' wiyah ni??? ada daging berempah beriani..
ini 1st time wiyah buat karipap menggunakan doh..tapi rasanya ini dah kali ke3 la buat karipap guna doh ni..tapi semuanya tak sempat nak berfotografi bagai,,tengah goreng panas2 dah ada org menunggu nak makan! so dis time wiyah buat banyak2 (banyak la sgt 15 biuji jer pon) & frozen utk memudahkan kerja wiyah wat menu minum petang hehe..b4 dis buat juga tapi x pernah gunakan doh,, guna kulit popiah dinamakan sebagai Karipap Popiah, guna puff pastry & wiyah namakan Curry Puff (blom pernah upload kat sini sbb tak sempat nak ambik gambar tangan dah berkali2 ambil kuehnya) & kadang tu ada juga wiyah masak inti karipap then makan dengan capati segera digulung bersama inti karipap kat dalamnya..apa pun intinya wiyah buiat samanya even cara makan nya berbeza..ermm yummy ;-)
ini gorengan kedua..gorengan pertama dah selamat kena ngap! hihi
Resepi Inti Keledek Berdaging
Sumber resepi : K.long wiyah
Bahan-bahan:
- 1/2 kg ubi keledek [potong dadu]
- 100gm daging dicincang dadu atau boleh guna daging cincang yang siap dijual
- 2 biji bawang besar [potong dadu]
- 3sb pes cili kering/ cili mesin
- 5sb rempah beriani Faiza & daun kari
- ikan bilis [dikisar kasar]
- 1 jug sedikit air
- Daun sup di potong halus
Cara Penyediaan :
- Panaskan seikit minyak & tumis bawang besar +daun kari sehinnga naik bau.
- Kemudian masukkan pes cili kering goreng seketika. Masukkan daging dan serbuk beriani. Masak sehingga daging 3/4 empuk boleh masukkan keledek & tambahkan air.
- Masukkan ikan bilis yang dikisar. Perasakan SESEDAP RASA & masak sehingga ubi empuk dan inti menjadi sedikit kering.
- Masukkan daun sup yang dihiris untuk menambah rasa pada inti karipap. Gaul sebati dan biarkan sejuk. Sementara tu kita boleh sediakan dohnya pula.
Resepi Doh Karipap: Tun Telani [minta izin C&P yer]
sumber : Izah Daud & K.Nor secubit garam
Bahan-bahan:
- 4 cawan tepung
- 2 sudu besar margerin ~ k.nor guna butter
- 1/2 cawan minyak
- 3/4 cawan air
- 1/2 sudu teh garam
Cara Penyediaan:
- Panaskan margerin + minyak dlm periuk. Tutup api. (k.nor guna kuali utk mudahkan menggaul)
- Tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
- Dah sejuk sikit, campur garam dan air.Uli-uli.. siap! Boleh wat karipap ikut suka inti apa..
oke...jom kita makan karipap petang ni! oppps tapi wiyah puasa..hehe,,bawah air teh sendiri yer kuahnya dah ada...psttt pinggan tu wiyah beli murah sgt 4 biji RM5,, berbaloi kan walaupon x branded ;-D
2 comments:
Good idea Wiyah.. buat bebanyak lepas tu fozen bila nak tinggal goreng. Mesti sedap sebab guna rempah beryani...
tak leh wat banyak2 akak..peti wiyah kecik jer,, campur ngan ayam daging bagai frozen food yang lain... haiiih mmg tak muat akak..nak kena req freezer baru la nampak nye ye..hehe,,btw anak akak cane dah ok??
Post a Comment