To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, March 24, 2012

Percubaan membuat nasi kukus

assalamualaikum..wbt

hurmmm pernah tak kadang tu rasa bosan makan nasii??? makan mee pon dah bosan..ermm bila bosan apa kata kita try wat nasi kukus plak..rasanya berbeza dengan nasi yang ditanak biasa..wiyah dah try! ..ini antara menu yang wiyah dah try hidangkan dengan nasi kukus ni.. hurm nampaknya nasi kukus yg berlauk simple macam ni...ternyata dapat menambat selera en.suami!! tapi...AWAS mmg takde istilah tambah2 la sebabnya wiyah mmg buat 2 jer nasi kukus ni ..tapi alhamdulillah syukur yang 1 ni pon macam terhabis nak makan..habis gak mana bleh tak habis...hehe

pada pendapat peribadi wiyah la..nasi kukus ni tak sesuai dihidangkan dengan lauk yang agak berkuah sangat contoh macam tom yam or sup,, ianya sesuai dihidangkan dengan lauk yang simple & agak kering...contohnya macam nasi kukus ayam berempah tu kan...lauk yang simple tapi aromanya...wooooowww meletupss!

ini menu dinner : berlaukkan daging black pepper..ada ulam cket,,kalau ada kacang botor lagi best kot! satu lauk jer pun dah cukup,, very simple kan tapi sedap!

yang ni plak menu lunch : berlaukkan..ikan tongkol masak kicap & ikan bilis pedas..kalau ada sambal belacan mesti lagi best ni kan ;-D

Alkisahnya wiyah beli bekas/ loyang nasi kukus ni di Pengkalan Kubur, Kelantan baru2 ni. 1 dozen RM7..murah kan,, dah lama sangat wiyah cari tapi yg jumpa ada yg besar sgt ada yg kecik sgt..tapi bila dah jumpa ambik kau beli sedozen terus.Jom wiyah share cara nak masak / buat nasi kukus ni.

NASI KUKUS WANGI SEMERBAK
Sumber : Chef Hanieliza : Buku 1 Hari 1 Resepi (Page 248)

amacam..jagak2 adi tak?? nampak gebu & nasinya pon panjang2 kan..haha perasan!

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan beras  siam wangi -dibasuh & ditoskan dalam 2jam, biar beras hingga mengembang/membengkak
  • 2 cawan air
Cara membuat nasi:
  • Panaskan periuk kukus. Masukkan daun pandan yang disimpul ke dalam air kukusan. 
  • Masukkan 1/2  beras  kedalam bekas/ loyang utk mengukus nasi. Tambahkan sedikit air sama paras dengan beras tadi.
  • Kukuskan loyang berisi beras tadi sehingga naik wap & nasi masak selama lebih kurang 30 minit. (masa mengukus nasi ni rumah wiyah bau daun pandan harum semerbak)
  • Hasilnya...nasi akan masak dengan bumbunya,, & bila buka periuk...wahhh wanginya nasi!
  • Hidangkan bersama lauk kesukaan....ini wiyah tambah haha

Note : Chef hanieliza hidangkan nasi kukus ni bersama-sama dengan ayam goreng berempah, sambal belacan & kari terung. Tapi wiyah dah menderhaka..menghidangkan nasi kukus dengan lauk yang lain haha..

Ok...selamat mencuba



5 comments:

Nora'sri said...

nati bleh la bukak gerai nasi kukus..hehehe..posa kan dh dekat..

Nora'sri said...

nati bleh la bukak gerai nasi kukus..hehehe..posa kan dh dekat..

Wiyah said...

hahha..takde la wat meniaga,,setakat dapat penuhi tekak ni sudah la..hehe,, nak makan sedap sokmo kejenya..xleh jadi makan kat luar sokmo kan..hehe,,u ramai2 kat umah mesti best kalo wat nasi kukus ni...;-0

Anonymous said...

Jagak2 adik tak? Hahahha...lol...sepatutnya "Agak2 jadi tak"...over sgt hahaha

faezah jalil said...

Oh, senangnye!!! Dia jadik susah bila malas kan???
Thanks for sharing! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...