assalamualaikum wbt
baru2 ni balik umah mertua kat dungun..bila tau jer we all nak balik sana,, adik ipar wiyah g mancing udang galah coz katanya k.long & a.long tak rasa lagi udang galah musim ni! alhamdulillah dapat gak merasa..ada satu petang tu mr.hubby beriya2 ngan ayah nya nak g mancing udang galah sebab geram tgk adik nya dapat udang besar2..punya la bersemangat lepas asar terus turun bawak enjin bot bagai..last2 tak sampai 1/2 jam call kata dah nak balik..air pasang besar sebab ujan lebat sepanjang hari kot...huhu meroyan mr.hubby nak g mancing! kalo ngan wiyah mmg wiyah tak izinkan coz wiyah takut jadi apa2..tak boleh mmg wiyah pikir yang bukan2 nanti hehe..
mampu ambik gambar macam ni jer..malu nak ambik lebih2 haha
rezeki kami..dapat udang galah sepit biru besar2 12 ekor or lebih kurang 2 kilo macam tu! kalau kat pasaran yang saiz macam tu wiyah survey harganya dalam RM60/ kg...huh mak ai! biras wiyah simpan dalam peti tunggu sampai kami balik..nak tggu masak & makan sama2. ..ermmm mmg puas hati dapat makan udang galah ni tapi pikcer a bit kureng coz malu ngan pak mertua nak amik gambar lebih2 kan ..hihi,, apa yang ada wiyah share kat sini & resepi mee rebus terengganu dari biras wiyah yang bleh tahan gak cara masakannya..boleh menambah2 lagi ;-D
Mee Rebus Udang Galah Sungai Dungun
Mee Rebus Udang Galah Sungai Dungun
Sumber resepi : Biras wiyah anak jati Terengganu ;-)
Bahan-bahan: (sukatan agak2 jer yer)
- 2kg Udang galah
- 2 paket mee kuning @ mihun @ kue teow
- sedikit sawi ,sebatang carrot, 2 biji tomato, baby corn & boleh tambah sayuran lain jika suka
- 3 biji telur
- daun sup & daun bawang, bawang goreng & asam limau utk nak tambah sedap kaww kaww lagi ;-)
- 1 bungkus kecil rempah 3 sekawan (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis)
- 2 pek sup bunjut (wiyah guna ADABI)
- 5 ulas bawang putih *
- sedikit halia *
- 2 sb lada hitam * (di tumbuk bersama)
- sedikit minyak untuk menumis
- Air (ikut suka nak kuah banyak mana)
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak & masukkan rempah kasar 3 sekawan seketika. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga wangi & garing.
- Kemudian masukkan air utk kuah & masukkan sup bunjut. Biarkan mereneh & menggelegak seketika & masukkan udang galah dan sayuran lain. Dalam masa yang sama boleh pecahkan telur kedalam kuah
- Perasakan masin & manis. Masukkan tomato & taburkan daun sup serta daun bawang.
- Siap boleh dihiudangkan bersama mee. Cara hidangan : Letakkan mee dalam mangkuk kemudian masukkan kuah & taburkan bersama bawang goreng & perahan asam limau.
p/s : kalau famili mertua wiyah..akan makan mee rebus ni bersama dengan sos cili & kicap cili padi potong. apapun bergantung kepada kegemaran masing2. Bagi wiyah lagi pedas lagi best..sampai berpeluh2 berair mata hehe
sempat jemput 2 jiran sebelah umah..rasa la sikirt sorang kan,, nak ajak u all alahai dah tak de la sori hehe...k daaaa..ok tengah kukus kek coklat moist lagi,,, malam ni ada makan2 kat umah mak...wahhh tak sabar nak makan nasi dagang kelantan malam ni..nyum2 ;-D
2 comments:
ya Allah..sedapnya tgk udang tuuu
harus!! mmg sedap tapi setahun sekali jer bleh rasa..ada musimnya ;-)
Post a Comment