To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, March 16, 2012

Mee Rebus Udang Galah Sungai Dungun

assalamualaikum wbt

baru2 ni balik umah mertua kat dungun..bila tau jer we all nak balik sana,, adik ipar wiyah g mancing udang galah coz katanya k.long & a.long tak rasa lagi udang galah musim ni! alhamdulillah dapat gak merasa..ada satu petang tu mr.hubby beriya2 ngan ayah nya nak g mancing udang galah sebab geram tgk adik nya dapat udang besar2..punya la bersemangat lepas asar terus turun bawak enjin bot bagai..last2 tak sampai 1/2 jam call kata dah nak balik..air pasang besar sebab ujan lebat sepanjang hari kot...huhu meroyan mr.hubby nak g mancing! kalo ngan wiyah mmg wiyah tak izinkan coz wiyah takut jadi apa2..tak boleh mmg wiyah pikir yang bukan2 nanti hehe..

mampu ambik gambar macam ni jer..malu nak ambik lebih2 haha

rezeki kami..dapat udang galah sepit biru besar2 12 ekor or lebih kurang 2 kilo macam tu! kalau kat pasaran yang saiz macam tu wiyah survey harganya dalam RM60/ kg...huh mak ai! biras wiyah simpan dalam peti tunggu sampai kami balik..nak tggu masak & makan sama2. ..ermmm mmg puas hati dapat makan udang galah ni tapi pikcer a bit kureng coz malu ngan pak mertua nak amik gambar lebih2 kan ..hihi,, apa yang ada wiyah share kat sini & resepi mee rebus terengganu dari biras wiyah yang bleh tahan gak cara masakannya..boleh menambah2 lagi ;-D

Mee Rebus Udang Galah Sungai Dungun


Mee Rebus Udang Galah Sungai Dungun
Sumber resepi : Biras wiyah anak jati Terengganu ;-)

Bahan-bahan: (sukatan agak2 jer yer)
  • 2kg Udang galah
  • 2 paket mee kuning @ mihun @ kue teow
  • sedikit sawi ,sebatang carrot, 2 biji tomato, baby corn & boleh tambah sayuran lain jika suka
  • 3 biji telur
  • daun sup & daun bawang, bawang goreng & asam limau utk nak tambah sedap kaww kaww lagi ;-)
Bahan tumis :
  • 1 bungkus kecil rempah 3 sekawan (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis)
  • 2 pek sup bunjut (wiyah guna ADABI)
  • 5 ulas bawang putih *
  • sedikit halia *
  • 2 sb lada hitam * (di tumbuk bersama)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • Air (ikut suka nak kuah banyak mana)

 Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak & masukkan rempah kasar 3 sekawan seketika. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga wangi & garing.
  2. Kemudian masukkan air utk kuah & masukkan sup bunjut. Biarkan mereneh & menggelegak seketika & masukkan udang galah dan sayuran lain. Dalam masa yang sama boleh pecahkan telur kedalam kuah 
  3. Perasakan masin & manis. Masukkan tomato & taburkan daun sup serta daun bawang.
  4. Siap boleh dihiudangkan bersama mee. Cara hidangan : Letakkan mee dalam mangkuk kemudian masukkan kuah & taburkan bersama bawang goreng & perahan asam limau.
p/s : kalau famili mertua wiyah..akan makan mee rebus ni bersama dengan sos cili & kicap cili padi potong. apapun bergantung kepada kegemaran masing2. Bagi wiyah lagi pedas lagi best..sampai berpeluh2 berair mata hehe

sempat jemput 2 jiran sebelah umah..rasa la sikirt sorang kan,, nak ajak u all alahai dah tak de la sori hehe...k daaaa..ok tengah kukus kek coklat moist lagi,,, malam ni ada makan2 kat umah mak...wahhh tak sabar nak makan nasi dagang kelantan malam ni..nyum2 ;-D

2 comments:

eimma said...

ya Allah..sedapnya tgk udang tuuu

Wiyah said...

harus!! mmg sedap tapi setahun sekali jer bleh rasa..ada musimnya ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...