To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, March 14, 2012

Puding Triffels Oren & Kiwi

assalamualaikum wbt

skang ni musim hujan..tiap2 hari hujan macam musim banjir la plak rasanya. hurm hari ni nak update resepi last week..masa cuaca panas sangat2,, so bila time panas mesti tekak terasa kering jer kan & nak basahkan tekak dengan benda manis & sejuk. Tapi kalau hari sejuk/hujan taksesuai makan ni sebab nanti asyik nak ulang alik toilet jer haha..Last minute b4 en.suami balik kerja baru terpikir nak buat ni..nasib baik sempat sejuk & mengeras time suami balik keje. Bila dah buat baru la tau..rupa tak la susah sangat buat triffels ni yer,,,mmg tak pernah buat sebab ingat susah hehe,,rupanya tak sampai 1/2 jam pon dah siap sebab nya bahan semuanya readymade just masuk2 jer dah pon siap...zaman canggih so semuanya cepat,, tinggal rajin ngan tak jer kan!! wiyah memang tak la..kena ikut mood hihi

ok..jom wiyah share resepi dari kak hanieliza...sifu masakan wiyah! tak kira la kat blog ke, fotopages ke, buku2 masakan beliau ke...memang tempat rujukan utama wiyah. Baru2 ni kawan wiyah kawen & wiyah hadiahkan buku 1 hari 1 resepi...alhamdulillah pengantin suka sangat2..untuk keberkatan air tangan isteri masak utk suami & anak2 kan insyaAllah..itu la tujuan wiyah sebenarnya ;-)

kombinasi antara kek vanila swiss roll + kastad susu + agar2 perisa sanquick + buah kiwi fresh

Triffels Oren & Kiwi

Bahan-Bahan:  ( wiyah buat 1/3 dari adunan kat bawah ni )
  • 1 bungkus/pek kek swiss roll 
  • 1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry - wiyah guna yang asli pastu tambah 2sb pes oren sanquick
  • 1 tin fruit cocktail - wiyah guna potongan buah kiwi fresh / boleh juga guna buah laici dalam tin
  • 2 sudu besar tepung kastard 
  • 3 sudu besar gula 
  • 3 cawan susu segar -wiyah guna susu cair

Cara Penyediaan:
  1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk. 
  2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas (kalau nak cantik..masukkan dalam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni) sehingga penuh.
  3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.-wiyah skip sbb guna buah kiwi fresh
  4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata. Biarkan ia mengeras sekejap dalam 15 minit. 
  5. Taburkan buah cocktail/ buah laici/buah fresh keatas kastard tersebut. 
  6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi. 
  7. Masukkan ke dalam peti sejuk. Siap untuk dihidangkan.



Jemput makan puding tapi puding dah habis ngappp daa...nak rasa bleh try buat resepi ni eh SELAMAT MENCUBA

2 comments:

Kakzakie said...

Triffle ni favourite bapak kakak wiyah. Kalau bapak kakak dtg rumah kakak mesti kakak buat utknya...

Wiyah said...

yer ke k.zakie...advance la bapak akak!hehe..mesti akak masak macam2 kan kalo bapak akak datang umah ek..kalo ayah wiyah tak makan benda pelik2 macam ni..ubi kayu tu laju la makan haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...