assalamualaikum..wbt
menu minum petang semalam..dah lama teringin nak buat laksa sendiri! pernah makan laksa yg sedap sangat2..tapikadang tu ada jugak laksa yang tak sedap langsung..kuahnya alahai cair jer! so bila nak makan yang kuah pekat2...kena la buat sendiri walaupun tak pandai kan..at least bila kita cuba so kita boleh modified sendiri apa rasa yg kita nak kan??? either nak masam, pedas, manis, telur rebus yg besar or ulam yang bermacam2 kan...kena la buat sendiri okeh! kalau nak semuanya lebih...haha
sambil duk saja..wiyah baca resepi lama yang wiyah kumpul dari majalah mingguan wanita. Memang banyak koleksi resepi dari majalah mingguan wanita..setakat ni dah ada 2 file!! mmg tak ter'buat' kalau di ikutkan betul..semalam tergerak hati nak baca & try resepi laksa utara sebab tgk gambarnya yang sangat menyelerakan..Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan...memang puas hati sangat2!! 3x wiyah makan tau..tgh hari, petang & malam...sepanjang hari makan laksa! en.suami pon cakap kuahnya mmg sedap..tak rugi mencuba ;-)..lain kali bleh buat lagi insyaAllah
Laksa Utara
Sumber resepi : Majalah Mingguan Wanita
BAHAN A :
- Sebungkus mee laksa- wiyah guna yang dah siap rebus 500g Jenama Laksa Panjang (sangat kenyal & laksanya tak putus)
- 250g ikan kembung/selayang rebus- anggaran 4-5 ekor ikan
BAHAN B:
- 2 biji bawang besar *
- 5 ulas bawang putih *
- 1 inci belacan *
- 3 biji cili besar & 10 biji cili padi * wiyah guna pes cili kering (dikisar bersama)
- 6 keping asam keping/ asam jawa
- 1 batang bunga kantan
- 1 ikat daun kesom
BAHAN B: ( Ulaman- dihiris halus/ memanjang)
- daun selom
- timun batang
- telur rebus
- limau kasturi/ limau nipis
- hirisan cili padi/ cili besar
- bawang besar
- hirisan nenas -wiyah tak letak
- petis udang- wiyah tak letak
CARA PENYEDIAAN:
- Rebus ikan kembung/ selayang dan asingkan isi dan tulangnya. Simpan air rebusan ikan tadi.
- Kisar bahan A dan masukkan kedalam air rebusan ikan tadi bersama ikan yang telah dikisar. Tulang yang dikisar perlu ditapis sebelum dimasukkan kedalam air rebusan tadi.
- Masukkan asam keping,bunga kantan & daun kesom. Biarkan kuah mendidih & sesuaikan rasanya SESEDAP RASA. Rasa masam, masin, pedas perlu sebati barulah sedap.
CARA MENGHIDANG:
- Masukkan mee laksa ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bahan B ulam timun, daun selom, bawang besar, cili padi,telur rebus.
- Kemudian tuangkan kuah ke atasnya. Perah asam limau nipis/ kasturi mengikut selera masing-masing.
Jemput makan semua...ini round ke-2 wiyah!! haha..rasa masam & pedas nya cukup pekat melekat...tgh menulis ni pon terasa lagi kecur air liur fuhhhh heehe
wiyah makan sampai jadi licin macam ni..abis hirup seme kuahnya!! nasib baik kat umah...kalau kat luar haih malu la den...;-D
ok ...selamat mencuba & wiyah jamin mmg puas hati sangat rasanya!!
2 comments:
aiyoyo.. dah buleh meniaga nie.. huhu..
haha..itu lah nak makan laksa utara yg u buat tak berkesempatan..walaupun buat kat timur tp namanya ttp utara haha
Post a Comment