To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, March 22, 2012

Popiah Oat Berkacang

assalamualaikum..wbt

hai apa khabar semua...panas kan cuaca lately ni! huhu..wiyah nak keluar umah pon malas..asyik duk terperap je dalam umah..hurmm bila bosan duk dalam umah haih jadi la kueh yang org makan time raya..wiyah buat makan hari2 biasa! jadikan kudapan petang sambil tengok tv..;-)

makan jajan2 kerepek macam ni actually buat kita jadi leka & ralit duk depan tv...bermula la dari nak membuatnya duk guling depan tv sehinggalah dah siap pon..makan sambil ngadap tv gak..haih besar btol la pengaruh tv ni kan..jom wiyah share resepi kerepek popiah yang sedap sangat2 neh..tak tipu mmg sedap 1 minggu jer dah bleh habis okeh!!..siang malam duk mengadap kerepek ni..next week mertua datang wiyah ingat nak buat lagi sekali la..p-ak mertua wiyah suka kerepek2 ni,, 



Popiah Oat Berkacang
(Nama asal : Popiah Nestum Horlicks)


Sumber : Sinar Raudhah & Cendana Kasih 
Wiyah ubah suai resepi mengikut apa yang ada kat dapur wiyah ;-)


Popiah Oat Berkacang 
Bahan-bahan:
  • 1 bungkus besar kulit popiah
  • Lidi satay utk menggulung
  • Telur sebagai bahan pelekat- wiyah guna tepung + air sikit sebagai pelekat
  • 1/2 cawan horlicks * wiyah tak letak
  • 1/2 cawan gula *
  • 1 cawan nestum * wiyah guna Oat
  • Kacang tanah goreng * ---> wiyah tambah * Dikisar halus bersama
  • Minyak untuk menggoreng

Kulit popiah yang dah siap di gulung & digunting...sedia utk di goreng


Cara Penyediaan:
  1. Gulung kulit popia gunakan lidi satay, (macam dalam gambar atas tu) tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur (gam tepung). Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.
  2. Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.
  3. Goreng potongan kulit popia dengan api kecil sehingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu.
  4. Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba ;-)



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...