assalamualaikum..wbt
hai apa khabar semua...panas kan cuaca lately ni! huhu..wiyah nak keluar umah pon malas..asyik duk terperap je dalam umah..hurmm bila bosan duk dalam umah haih jadi la kueh yang org makan time raya..wiyah buat makan hari2 biasa! jadikan kudapan petang sambil tengok tv..;-)
makan jajan2 kerepek macam ni actually buat kita jadi leka & ralit duk depan tv...bermula la dari nak membuatnya duk guling depan tv sehinggalah dah siap pon..makan sambil ngadap tv gak..haih besar btol la pengaruh tv ni kan..jom wiyah share resepi kerepek popiah yang sedap sangat2 neh..tak tipu mmg sedap 1 minggu jer dah bleh habis okeh!!..siang malam duk mengadap kerepek ni..next week mertua datang wiyah ingat nak buat lagi sekali la..p-ak mertua wiyah suka kerepek2 ni,,
Popiah Oat Berkacang
(Nama asal : Popiah Nestum Horlicks)
Sumber : Sinar Raudhah & Cendana Kasih
Wiyah ubah suai resepi mengikut apa yang ada kat dapur wiyah ;-)
Wiyah ubah suai resepi mengikut apa yang ada kat dapur wiyah ;-)
- 1 bungkus besar kulit popiah
- Lidi satay utk menggulung
- Telur sebagai bahan pelekat- wiyah guna tepung + air sikit sebagai pelekat
- 1/2 cawan horlicks * wiyah tak letak
- 1/2 cawan gula *
- 1 cawan nestum * wiyah guna Oat
- Kacang tanah goreng * ---> wiyah tambah * Dikisar halus bersama
- Minyak untuk menggoreng
- Gulung kulit popia gunakan lidi satay, (macam dalam gambar atas tu) tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur (gam tepung). Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.
- Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.
- Goreng potongan kulit popia dengan api kecil sehingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu.
- Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba ;-)
No comments:
Post a Comment