To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, March 19, 2012

Karipap Keledek Daging Berempah Beriani

assalamualaikum wbt

haai monday blues ke hari ni ?? pada cikgu2 & anak2 yang mula bersekolah hari ni..setelah 1minggu bergolek2 rileks kan..hari ni mesti rasa payah sgt nak bangun pagi kan..apapun tahniah to u all coz dapat melalui hari 1st sekolah lepas cuti ni dengan jayanya

bagi wiyah tak de bezanya..cuti or keje,,hari2 adalah busy megalahkan org yg kerja..haha yer la tu kan! hurm..hari ni baru berkesempatan nak upadate kueh wiyah..lama sungguh rasanya wiyah tak buat kueh..
camana nampak ok tak..1st karipap ber'doh' wiyah ni??? ada daging berempah beriani..

ini 1st time wiyah buat karipap menggunakan doh..tapi rasanya ini dah kali ke3 la buat karipap guna doh ni..tapi semuanya tak sempat nak berfotografi bagai,,tengah goreng panas2 dah ada org menunggu nak makan! so dis time wiyah buat banyak2 (banyak la sgt 15 biuji jer pon) & frozen utk memudahkan kerja wiyah wat menu minum petang hehe..b4 dis buat juga tapi x pernah gunakan doh,, guna kulit popiah  dinamakan sebagai Karipap Popiah, guna puff pastry & wiyah namakan Curry Puff (blom pernah upload kat sini sbb tak sempat nak ambik gambar tangan dah berkali2 ambil kuehnya) & kadang tu ada juga wiyah masak inti karipap then makan dengan capati segera digulung bersama inti karipap kat dalamnya..apa pun intinya wiyah buiat samanya even cara makan nya berbeza..ermm yummy ;-)
ini gorengan kedua..gorengan pertama dah selamat kena ngap! hihi

Resepi Inti Keledek Berdaging
Sumber resepi : K.long wiyah


Kali ni wiyah buat inti karipap menggunakan rempah beriani FAIZA + daging saja nak tukar selera plak...alhamduliullah rasanya memang menepati citarasa & selera wiyah n husband! dah 3 kali berturut2 buat inti karipap ni tau..tapi kali ni baru berkesempatan update! selalunya wiyah gunakan rempah kari ikan ADABI + ikan bilis hancur

Bahan-bahan:
  • 1/2 kg ubi keledek [potong dadu]
  • 100gm daging dicincang dadu atau boleh guna daging cincang yang siap dijual
  • 2 biji bawang besar [potong dadu]
  • 3sb pes cili kering/ cili mesin
  •  5sb rempah beriani Faiza & daun kari 
  • ikan bilis [dikisar kasar]
  • 1 jug sedikit air 
  • Daun sup di potong halus

Cara Penyediaan :
  1. Panaskan seikit minyak & tumis bawang besar +daun kari sehinnga naik bau.
  2. Kemudian masukkan pes cili kering goreng seketika. Masukkan daging dan serbuk beriani. Masak sehingga daging 3/4 empuk boleh masukkan  keledek & tambahkan air.
  3. Masukkan ikan bilis yang dikisar. Perasakan SESEDAP RASA & masak sehingga ubi empuk dan inti menjadi sedikit kering. 
  4. Masukkan daun sup yang dihiris untuk menambah rasa pada inti karipap. Gaul sebati dan biarkan sejuk. Sementara tu kita boleh sediakan dohnya pula.


Resepi Doh Karipap: Tun Telani  [minta izin C&P yer]

sumber : Izah Daud & K.Nor secubit garam

Bahan-bahan:
  • 4 cawan tepung
  • 2 sudu besar margerin ~ k.nor guna butter
  • 1/2 cawan minyak
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan margerin + minyak dlm periuk. Tutup api. (k.nor guna kuali utk mudahkan menggaul) 
  2. Tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
  3. Dah sejuk sikit, campur garam dan air.Uli-uli.. siap! Boleh wat karipap ikut suka inti apa..
oke...jom kita makan karipap petang ni! oppps tapi wiyah puasa..hehe,,bawah air teh sendiri yer kuahnya dah ada...psttt pinggan tu wiyah beli murah sgt 4 biji RM5,, berbaloi kan walaupon x branded ;-D



2 comments:

Kakzakie said...

Good idea Wiyah.. buat bebanyak lepas tu fozen bila nak tinggal goreng. Mesti sedap sebab guna rempah beryani...

Wiyah said...

tak leh wat banyak2 akak..peti wiyah kecik jer,, campur ngan ayam daging bagai frozen food yang lain... haiiih mmg tak muat akak..nak kena req freezer baru la nampak nye ye..hehe,,btw anak akak cane dah ok??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...