To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, October 1, 2012

Menu wajib dalm setiap hidangan kami!

Assalamualaikum wbt

Selamat tengah hari..wake up me when september end! Alhamdulilllah..welcome October, syukur masih bernafas hari ini..dikurniakan kesihatan yg baik,dimurahkahkan rezeki alhamdulillah..

A big congrat to my husband..akhirnya berjaya dlm interview 'Jurutera Awam' setelah hampir 3tahun bertaraf kontrak..syukur Alhamdulillah! Rezeki baby..wiyah juga rezeki utk wiyah lps bersalin nanti, terus dpt posting! InsyaAllah..Sesungguhnya Allah mengetahui apa yg terbaik untuk kita..realitinya kini wiyah faham seadannya..Syukur dgn pemberian bonus 1bln gaji sesetelah lahirnya baby kami..Amin Segalanya untukmu Anakanda!

Ok la..hr ni wiyah nak share simple dish dr dapur kecil kami! Setiap hidangan kami..wajib mesti ada syur goreng mahupun ulam-ulaman..kalo takde rasa macam tak lengkap hidangan kami..setiap hidangan tak kira lunch or dinner, perlu ada 1 lauk & ada 1 sayur sudah memadai bg kami..Alhamdulillah, utk itu wiyah share resepi sayur goreng di sini utk rujukan wiyah & teman2..

Taugeh Goreng Taucu (Hidangan utk 2 org)
  • Taugeh 50sen (dibuang ekor/akar)
  • sedikit carrot (dipotong menajang)
  • Sedikit ikan bilis halus (digoreng)
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang merah *
  • 1 biji cili besar * (dihiris bersama)
  • 1 sb taucu, 1sb kicap manis
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bahan hirisan * sehinggan naik bau.
  2. Masukkan kicap & taucu. Masukkan carrot seketika.
  3. Tutup api & masukkan taugeh, gaul sebati. Taburkan ikan bilis sebelum dihidangkan.
Note: Tak perlu tambah gula, garam coz taucu & kicap manis dah mem'balance'kan rasa nya.





 Kacang Panjang Goreng Telur

  • 1 ikat kacang (dlm 6 urat jer kot)
  • sedikit carrot (dipotong memanjang)
  • 1sb cili kicar/giling
  • 1sk kicap pekat
  • 1 biji telur
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang merah *
  • 1 biji cili besar * (dihiris bersama)
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bahan hirisan * sehinggan naik bau.Masukkan cili kisar.
  2. Pecahkan telur & biar ia setengah masak, kemudian baru gaul kan rata. Tambahkan kicap
  3. Masukkan carrot & kacang, tambahkan gula , garam sesedap rasa. Siap utk dihidangkan.


Pucuk Paku Hijau Goreng Belacan

  • 1 ikatcpucuk paku
  • 1 ekor sotong sederhana
  • sedikit ikan bilis *
  • 5 biji cili padi *
  • 1/2 inci belacan *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang merah * (ditumbuk/dikisar bersama)
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bahan kisar * sehinggan naik bau.Masukkan sotong hingga separu masak.
  2. Masukkan pucuk paku, masak seketika.Rasakan gula garam sesedap rasa.
  3. Tutup api & Siap utk dihidangkan.
Note: Garam jgn byk sgt coz belacan & ikan bilis  dah memberi rasa masin pada masakan.


ok..selamat mencuba, pesanan wiyah sila pastikan ada menu sayuran dalam setiap hidangan seharian anda bagi mengimbangi kadar karbohodrat, vitamin & zat2 lain yg masuk ke dasl;

8 comments:

mala said...

tahniah wiyah sekeluarga ...

semua lauk sayur tu mala suka

taugeh ...maleh nya nak tanam sendiri (kat sini tak dak taugeh) kacang panjang inshallah boleh buat ... pucuk paku tak payah cakap la. kita tengok gamabq saja ..

Cik Puan Izan❤ said...

salam..wiyah dan baby sihat...?

wiyah ni pregnant pun rajin msk. mesti baby nanti rajin mcm wiyah juga. sedapnya nampak tauge goreng tu dgn ikan bilis ranggup... terasa nak!

Wiyah said...

Mala: thanks..semoga rezki yg diberi diberkati Allah, amin

wahh..mala tanam sayur sendiri, bagus2..sayur organik tanpa racun lg bagus utk kesihatan, wiyah ada tanam cket2 cili sepokok,daun pandan, daun kari, pokok limau purut, pokok kunyit utk gunaan harian..

biasa la mala..mmg sgt rindukan masakan malaysia kan ;-), apa pun mala sgt bertuah dpt merantau negara org ngan famili di usia muda

Wiyah said...

izan: wslm..xtau la izan, mmg wiyah suka duk dapur..masak bukan byk pon, just utk 2 org tp lebih puas hati masak sendiri..

p/s: kalo baby girl alhamdulillah rajin duk dapur, kalo boboi?? hurm camana tu ;-)

eKa said...

adeh.. dan dan terus lapar wiyah,sgt menyelerakan.. cup nak tanya... taucu tu mana satu tah.. tempe ka??? adeh.nak google jap

Wiyah said...

eka : Taucu dihasilkan daripada kacang soya yang telah dimasinkan dan diperam. Ia boleh didapati di dalam botol sama ada dalam bentuk asal atau dicincang. Ia berasa masin dan selalunya digunakan untuk menambah rasa ke dalam masakan yang menggunakan kicap.

p/s: beli g dah siap dlm botol, tp mmg sdp kalau wat tambahan dalam masakan berkicap ;-)

Marsita yahya said...

Salam kenal,
BW and join sini nak rasa masakan sedap..
http://my-mintroom.blogspot.com/

Wiyah said...

Marsita: thanks coz sudi singgah sini, slam kenal dr wiyah..sharing is caring ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...