To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, October 9, 2012

Karamel Ubi Kayu

Assalamualaikum wbt

Cerita Semalam : wah mendungnya cuaca kat luar tu..mendung tapi meruap2 panas jer! mesti petang/malam ni hujan..kalau makan ubi kayu time hujan mcm ni mesti sedapp ni , bercakap dlm hati sorang2 kat umah! hurm apa lagi terus call mr.hubby mintak balik awal & singgah kat pasar malam beserah hr ni..belikan ubi kayu, harap2 ada org jual la! tunggu punya tunggu..tup2 kul 7pm br mr.husband sampai..mood dah spoil habis! tp disebabkan nak makan sgt, buat2 la senyum & rebus jugak  ubi kayu dengan hati gembira..

inilah hasilnya walaupun hati menangis sbb lambat sgt dapat makan ubi kayu ..tp tetap makan dengan macam org tak pernah makan ubi kayu!! mood mengidam ni sgt teruk lately! huh jgn baby pon ikut mood mommy yer..

plan nak makan ngan kelapa parut tp bila dah lewat sgt so..kita ber'karamel ubi kayu saja la har ni


Karamel Ubi Kayu
Bahan-bahan& cara penyediaan:

  1. 2 batang/ketul ubi kayu - dikupas kulit & direbus bersama sedikit garam sehingga empuk
  2. 1 ketul/kerek gula melaka - direbus bersama 1 cawan air sehingga pekat
Cadangan Hidangan: Curahkan karamel yang telah dimasak tadi ke atas pinggan yang ter'isi' ubi rebus tadi. Dah boleh ngapp, bila dah sejuk jd kurang sedap plak nanti ;-)

sesuai dijadikan sebagai hidangan menu minum petang bersama air kopi di kala hujan turun dengan lebatnya ..;-)

4 comments:

Ena's Palace said...

Ala..cian...smpai ngajuk2 baby kn..
Cam sedap je nih...xpernh mkn dgn air gula tuh...lain dr yg lain

Wiyah said...

tu la nye Ena..skang ni kalo nak, xleh nak sabar dah..awal2 dulu tak mcm ni pon hehe, sedap tau wat mcm ni..rasa lemak2 + manis

mala said...

best ni! ubi kayu frozen ada dlm freezer. konon nak buat bingka tapi punya la malaih memikir nak kena sagat dia ..

Wiyah said...

skali skali mkn ubi best gak kan..bingka rumit cket ek, br td mak wiyah buatkan ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...