To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, January 26, 2012

1st Menu as a full time housewife

assalamualaikum..wbt

apa khabar semua...lama sgt rasanya wiyah tak update resepi & dah lama sangat tak masak @ our mini home sweet home ni,, dkt 2 bln la jugak kot tak berasap dapur tu sampai la last week balik dr bt pahat nak masak  tup2 gas sudah abis...8 bulan 1 tong?? haha..nampak sgt punya la rajin duk dapur kan..ngehngeh

hurm..alhamdulillah skang wiyah jadi full time housewife untuk sementara waktu b4 posting...brapa lama dpt bertahan pon x bleh janji ngan en.suami..skang still ok lg coz br berapa 2 hr duk umah..yang lain duk dlm kete kehulu ke hilir..membizikan diri unpack barang [keje yg paling tak suka buat ..huhu]

en.suami bagi hint2..versi perli,, hari ni baby nak masak apa yer?? dah lama tak makan kat umah...ngeh2 so bila di beri hint mcm tu..nak tak nak kena la juga g kedai cari barang  basah cket,,barang dapur mmg dah licin sume! & for d 1st menu wiyah just hidangkan ayam goreng kunyit + nasi goreng as per req dr en.suami 

1st menu year 2012...dah nak ujung January baru 1st menu ;-D


Ayam Goreng Kunyit + Baby Corn 

wiyah pernah masak menu ni banyak kali jugak,,,versi potong kecil2 & sayur yang pelbagai bleh tengok kat SINI & SINI

Bahan2 yang diperlukan:
  • 3 ketul ayam [potong kecil2 ikut kesesuaian] ~ diperap dgn garam& kunyit
  • 1 biji bwg besar [dihiris memanjang] + 1 ulas bwg putih [ketuk]
  • bunga kobis + carrot + kacang panjang/buncis [wiyah guna baby corn jer]
  • 4 biji cili padi [ dibelah 2]
Cara penyediaan :

1. panaskan sedikit minyak & goreng ayam sampai agak garing
2. then masukkan bwg putih + bwg besar + cili padi
3. then masukkan baby corn
4. tak perlu masukkan garam lagi coz dah perap ngan garam tadi kan..
5. siap utk di hidangkan ;-)


Alhamdulillah ..syukur dengan permulaaan hidup tahun 2012,, semoga CINTA kami akan terus mekar & subur dalam hati kami InsyaAllah..Amin

7 comments:

mala said...

salam wiyah - mkn dgn nasi panas sedap ni!

Wiyah said...

btol tu mala..ada sambal belacan cket mesti lg menambah2 kan,,, haih duk umah menambah kg la jawabnya hehe

Kakzakie said...

Lepas ini bertali-aruslah resepi akan terpapar ye...

Kakak tumpang tengok ajelah...

Wiyah said...

kakzakie: haha..bertali?? wakaka..1 hari masak 1 lauk je,,just for 2 so cane nak jadi bertali2 tu yer :-)

eKa said...

terliurnya eka tgk

Anonymous said...

Hai Saya dari Australia , kali ini saya melihat video ini terkait memasak di website ini , saya sebenarnya senang dan belajar lebih banyak dari itu . Terima kasih untuk berbagi .

Wiyah said...

main campak2 je eka..dah lama sgt dapur tu x berasap,, so bila dah di beri hint kena la asapkan juga ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...