To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, January 27, 2012

Macaroni goreng fast food

assalamualaikum..wbt

salam hari jumaat semua..hari yang baik hari yang mulia,, semoga hidup kita diberi keberkatan olehNYA,,alhamdulillah syukur kerna masih diberikan peluang untuk menikmati keindahan alam ciptaan Allah yang maha esa..Al-kuliyyah bersama wiyah 2012 ;-)

hurm..nak share menu malam tadi,, Macaroni goreng fast food ...kawan wiyah minta tulis resepi yang tak seberapa dari wiyah..coz wiyah just goreng macam goreng mee jer,,apa pon wiyah tunaikan permintaan tu walaupon segan coz wiyah bukan expert  tang masak2 ni..huhu

menu dinner malam tadi..dah jemu makan nasi,,skali skala ubah selera pon ok gak kan

actually wiyah nak wat macaroni seafood tapi pergi cari udang + sotong +ketam..semuanya tak ada!! nak isi ayam dah agak jemu..fuh tiap2 hari ayam xbes gak kan..last2 call en.suami minta belikan chicken ball + blackpepper sausage sebagai alternatif..

Macaroni Goreng fast food

Bahan yang di perlukan :
  • 1 genggam macaroni [di rebus terlebih dahulu]
  • 1 biji bawang besar +  1 ulas bawang putih [ di cincang halus]
  • 3sb cili giling
  • 1 batang blackpepper sausage + chicken ball
  • 1 biji telur
  • 2 biji cili padi 
  • sedikit sayur [ wiyah guna carrot + baby corn ]

Cara menyediakan:

  1. panaskan 3sb minyak & tumiskan bahan yang dicincang
  2. masukkan cili giling, masak sehingga naik bau & terbit minyak
  3. masukkan hirisan chicken ball & sausage & sayur , biarkan seketika dalam 2minit...masukkan telur
  4. kemudia masukkan macaroni yang siap direbus & perasakan SESEDAP RASA [ wiyah tambahkan sedikit kicap coz warnanya yang agak kurang menarik]
  5. siap & sedia utk dihidangkan..
p/s : macaroni lebih sedap dimakan ketika masih panas coz apabila sejuk ianya akan menjadi sedikit kembang & muak bila makan..apapun bergantung kepada individu 



macaroni kurang pedas coz en.suami tak selesa perut..so wiyah kurangkan cili & tambahkan sedikit kicap bagi menceriakan warna nya...sebelum masak hanya segenggam tapi bila dah siap masak...masyaAllah jadi 3x ganda inilah rezki namanya..kami makan separuh & lagi separuh wiyah hantar kat umah adik wiyah..alhamdulillah sekiranya kita bermurah insyaAllah akan dimurahkan juga rezeki buat kita ..

wiyah makan ini jer tapi kali 3...wakaka,,macamana la badan tak bambam kan kenkonon makan dalam pinggan kecik dpt psyco diri tak mkn banyak coz..menuruk info dr hot.fm apabila kita makan dalam pinggan kecik secara tak langsung makanan tu akan nampak banyak & membuatkan kita makan tak banyak!! huhu info ni sangat tak membantu wiyah...;-)

nak g supermarket jap..kalau rajin hari ni nak wat kek coklat la,,tp x tau menjadi ke tak!! k daaa ...nk ng beli barang dapur cket ;-)

2 comments:

ZWAN SABRI said...

Tetiba rasa lapaq makaroni laa.. Wiyah Kejam! HUHU

Wiyah said...

hehe..meh sini,,boleh buat lg skali xder masalah..macaroni cheese nak?? ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...