To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, December 15, 2010

Ikan Patin Masak Tempoyak


hi ladies,,ibu2..kakak...masak per har ni?hari2 cuti ni kadang rajin nk kedapur kadang tu ada gak hr yg mlas tahap cipan ntah kuasa brape ntah...sampaikan nk wat air pun malas! tapi hari ni wiyah ada sikit rajin coz da lama x masak & terasa nk makan ikan patin masak tempoyak plak...kalo dolu2 time keje slalu mkn kat PAK AKOB PATIN HOUSE..kat tepi sungai kuantan kedainya,,suasana pon bessh & nyaman..lg 1 tempat kat R&R Temerloh, nama kedai lupa la plak hahaaha (hala menuju ke kuantan tau...kedai yang kedua daripada hujung)...haih jadi tukang promote la plak! xpe2 'sharing is caring' kan..kann

Perghhh..lauk dia mmg cukup meletop222 + ulam2 + sambal belacan ...mmg kick giler,,lg pedas + pasam = lg power!

So hr ni...jom kita share lauk yg wiyah masak untuk santapan hari minggu kami dirumah,,,since bgn agak awal & bley g pasar tani mega kat tepi stadium kuantan..


Ikan ni dibeli dari kedai en.google!

Jom try resepi ni :

Bahan2:-

1. of courselah ikan patin
2. tempoyak ( ikut suka byk mana yer)
3. 1inci kunyit hidup + 15 biji cili padi + 4biji cili besar ( blend semua)
4. daun kesom + daun kunyit

p/s : lauk ni mmg x gunakan sebijik bwg pon yer! so jgn nk tambah2 nanti lain plak rasanya... bawang mmg xsesuai langsung utk masakan ni tau!


Cara nak masak :-

1. didih kan air dlm periuk,,ikut nak banyak mana kuah la
2. then masukkan bhn2 yg blend+tempoyak+ikan
3. masak sampai kuah jd agak pekat (kalau cair mmg confirm x sedap)..tambah lg tempoyak
utk tambahkan pekat & masam (api kecik je yer)
4. masukkan daun kesom + daun kunyit td!! then perasakan SESEDAP RASA
5. sedia dihidangkan dgn nasi panas+lauk ni+sambal belacan +ulam-ulaman

senang & kejap jer masak lauk ni..jgn masak lama sgt coz takut ikan tu hancur plak nanti! hidangkan mcm yg wiyah tayang kat bawah ni yer..hehe,,mesti cuba tau!
....
....
....
....


Hasil air tangan wiyah...kihkih! nanpak sdp kan..kan



x dinafikan..mmg sdp pon!! pedas+masam=berpeluh2!



ulam2 + sambal belacan= menambah2 nasi!


last skali mesti ada buah= balance menu! BUAH DELIMA


okeh happy cooking to u all..ada masa mesti try tau!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...