To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, July 1, 2013

Wafi's 1st Solid Food

Assalamualaikum wbt

salam di penghujung bulan sha'ban..in sha allah dalam masa kurang dari 10 hari lagi kita akan menyambut bulan ramadhan almubarak! rasa tak sabar nak menantikan bulan ramadhan setiap tahun..apatah lagi tahun ni, ramadhan bersama org baru..anugerah cinta terindah!

- dah lama tak menulis rasa kekok la plak..hihi-

Alhamdulillah wafi masuk 7bulan 1mggu..wiyah dah mula perkenalkan wafi dengan solid food, berazam utk sediakan makanan pertama buat anakanda dgn air tangan wiyah sendiri..alhamdulillah sudah perkenalkan dgn beberapa jeni puri sayuran & ubi, wafi jugak nampaknya boleh terima & berselera tiap kali wiyah suapkan ke mulutnya..sekali sehari, wiyah bagi waktu petang..masa santai bermain dgn wafi & daddy

semoga terus diberi kekuatan utk menyediakan makanan tambahan yang berzat utk permata hati anugerah Allah yang tidak ternilai..in sha Allah

wafi wif his 1st carrot puree..muka baru bangun tidur ;-D

Enjoy his 1st sweet potatoes puree..sambil mummy layan teduhan kasih hihi

Jom wiyah share resepi puri buah/sayur/ ubi ni..sgt mudah disediakan, tak perlu menumis tambah garam gula bagai, just rebus/kukur jer! kalau nak di ikutkan resepi asal hanya menggunakan buah/sayur/ubi sahaja..tapi bagi wiyah lebih baik wiyah perkenalkan terus nasi + sayur + buah + protein pada wafi, at least wafi dapat pendedahan zat & khasia sayuran buahan lebih awal secara tak langsung memperkenalkan pemakanan yg seimbang pada nya..in sha allah, semoga apa yg wiyah lakukan ini adalah yg terbaik utk wafi


Baby Carrot/ Sweet Potato Puree (6-9months)

Ingredients
  • 350g carrots/sweet potato- peeled and chopped
  • 1/4 cawan beras (org Malaysia perlu perkenalkan dgn nasi) 

Method
  1. Put the carrots/sweet potato & rice into a steamer set over boiling water and cook for 30 to 40 minutes until tender. Alternatively put the carrots in a saucepan and pour over just enough boiling water to cover. Cover with a lid and simmer for 15 to 20 minutes until soft.
  2. Drain the carrots and place in a blender, adding some of the water from the bottom of the steamer or some of the cooking liquid, then puree until very smooth.
  3. The amount of liquid you add really depends on your baby, you may need to add a little more if he finds the puree difficult to swallow.
  4. Spoon some of the puree into your baby’s bowl and serve lukewarm. You can freeze the remainder in an ice cube tray or small plastic containers.


 
Left : Carrot puree & Right : Sweet Potato puree (stock for 3 days)

in sha allah dis week nak try buat puree sayuran bayam /brokoli..harap wafi boleh berselera macxam di makan puri carrot ni..apapon hati sgt happy pabila anak makan dari air tangan mummy nya sendiri! syukur alhamdulillah

2 comments:

mala said...

yeah! dah makan ya baby wafi ... sedap tak wafi? ;-)

Wiyah said...

mesti la sedap mama mala..mummy masak penuh kasih sayang ;-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...