To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, July 15, 2013

Nasi Lemak Seri Pandan & Sambal Ikan Tongkol

Assalamualaikum wbt

salam ramadhan el-mubarak..maaf la ketinggalan ketapi ! tiket abis..hikhik, rasanya masih tak terlambat nak ucap, dah nak masuk seminggu pose baru nampak bayang kat sini..busy bebenor mommy wafi ni, actually line tenet tersgt la lembab dari celcom tukar ke maxis pon sama jugak..huhu sabar jer la, nasib baik bln pose kan kalo tak  @#$^&*..hihi

ok la bln pose ni..tak leh ckp byk2 nanti kering tekak..tulis merepek bagai kang tambah kena soal siasat plak erkkk? hihi..aptb, k hari ni wiyah just nak share resepi nasi lemak yg ntah ke brapa kalinya..buka pose mkn nasi lemak, menambahkan lemak sedia ada ...

Nasi Lemak Pandan & Sambal Ikan Tongkol

siap bungkus daun pisang tepi bendang, siapkan 15min awal sebelum waktu berbuka,sorang 2 bungkus (sebungkus pon xdaya nak habiskan)..2 kali makan, boleh gitu??? berkira kan..hihi

Nasi Lemak Seri Pandan 
By : Mommy Wafi

Bahan2 untuk nasi:

  • 2cawan beras basmathi (direndam 1/2 jam)
  • 3cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan  (dikisar bersama santan & ditapis sebelum digunakan)
  • 1/4 sudu teh halba
  • 1 inci halia -diketuk @ dihiris
  • 1 ulas bawang merah - dihiris
  • secubit garam

Cara Penyediaan:

Masukkan semua bahan kedalam 'rice cooker' seperti biasa.

Bahan2 untuk sambal:
  • 1 ekor ikan tongkol/ayam (direbus bersama asam keping & sedikit gula melaka)
  • 2 biji bawang besar *
  • 10 biji cili kering *
  • 1 inci halia * - dikisar bersama
  • 1/4 ketul menisan/gula melaka
  • bawang besar- dihiris

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang telah di kisar sehingga wangi & naik minyak.
  2. Masukkan ikan tongkol bersama air rebusannya, bawang besar yang dihiris serta manisan , garam SESEDAP RASA.
  3. Masak dengan api sederhana mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki. Siap utk dihidangkan.

Cara Hidangan:

Bahan tambahan: Telur rebus, timun batang, ikan bilis goreng & kacang tanah goreng.
Dibungkus menggunakan daun pisang & kertas pembungkus nasi   dolly paper ketika nasi masih panas bagi membangkitkan aroma bau daun pisang.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa & Selamat Berbuka Puasa..

2 comments:

JaSSNaNi said...

assalam...
amboiii.. baju nasi lemak tu yg lawa sangat... terguda you... :D
sedap nasi lemak.. anak2 saya suka sangat.. wat nasi lemak kan.. asyik ulang2 makan lah deme.. tapi bulan2 posa ni deme nak benda lain pulok.. :D

Wiyah said...

wslam..selamat berpuasa k.nani

hehe..baju raya utk nasi lemaak tu,tak tau nak masak pe last2 nasi lemak juga utk iftar pertama ;-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...