To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, July 4, 2013

Masak Lemak Putih Petola Manis

Assalamualaikum wbt

Haish tenggelam timbul blog ni..bukan takat berabuk terus bersawang! kena rajin lap2 nak raya da kan... haih susahnya la nak update, slalunya tertangguh tak sempat nak habis satu entry dah bangun budak keci ni..aptb!

sesi warming up utk ramadhan nanti..kena rajin buka blog utk dapatkan resepi yg latest n glemer..in sha allah kalo diberi kesempatan wiyah share resepi yang tak seberapa dari dapur kecil wiyah..perkongsian yang bermanfaat dgn niat yang ikhlas in sha allah akan dikurniakan pahala seadanya..;-D


resepi yang cukup ringkas & mudah disediakan. Wiyah lebih suka sediakan bahan lebih awal, bila nak makan baru wiyah masak lauk ni..campak2 5min dah pun siap! syok makan panas ngan ikan goreng + sambal belacan..mmg masak nasi lebih la kalau wat lauk ni..slalunya hr jumaat or sabtu jer wiyah masak ni coz husband ada kat rumah..baru la best ada geng nak makan hihi, hari lain wiyah jarang masak just tapau breakfast or oreng mee/nugget saja..tp badan maintain gak naik mcm kena pam huhu

ok sebelum tu..wiyah just nak share pic dr mr.google rupa petola ni,sayur petola adalah dari keluarga pokok menjalar serta bersifat sejuk! so be ware pd yg tak boleh makan sayur yg sejuk2 ni yer.. kadang tu mungkin jugak ada yg panggil dgn nama lain..wiyah panggil petola tp kat kampung org panggil  sayur'Tenne' (tak tau betol ke tak ejaan & pronouns nya)..hoho apapun sayur yg sama tp nama lain2 ;-D

ehsan dari: mr.google

Masak Lemak Putih Petola Manis
By : wiyah & family

its for our lunch! seriously..sgt2 sedap tp awas coz 'santan' ;-)

Bahan-bahan:
  • 2biji petola manis- dibuang kulit kerasnya serta dikikiskan sedikit kulit luarnya & di potong menyerong
  • 1cawan santan pekat + 1/2 cawan santan cair
  • 2 ekor ikan selayang/kembung - direbus & ambil isi nya sahaja *
  • 3biji bawang merah*
  • 2ulas bawang putih *
  • 1/2 sk lada hitam * Tumbuk/kisar lumat bersama
  • 1biji bawang besar- potong memanjang
  • 1 biji cili merah - potong memanjang
Cara penyediaan:
  1. Masukkan santan ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan yang di tumbuk. Didihkan seketika menggunakan api sederhana. 
  2. Kemudian masukkan sayur petola + bawang besar + cili merah, tunggu sayur sehingga agak layu & masak (tidak menggelegak) untuk mengelakkan santan daripada pecah. 
  3. Tambahkan garam gula sesedap rasa. Angkat & sedia utk di hidangkan.

note: sodap dimakan di waktu lunch..ada nasi panas + ikan goreng/ikan masin garing + sambal belacan! walllllah mmg menambah2 la ..itu kami la mmg makan banyak hikhik 




2 comments:

mama sara nur said...

salam singgah ye
emmm lama x mkn petola masak lemak putih gini
sedap kena dgn nasi panas2 tu kan bersama sambal ikan
ehe hee

Wiyah said...

wslam..mama sara
thanks coz sudi singgah sini, wiyah pon jarang makan gak sebenarnya, tp bila teringat kat mak..cari la lauk2 yg slalu mak masak nak bg hilang rindu ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...