To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, July 18, 2013

Nasi Mandy & Ayam Percik Kelantan

Assalamualaikum wbt

Syukur alhamdulillah, dah seminggu kita berpuasa..syukur dipermudahkan segala urusan menguruskan anakanda wafiey & menyediakan juadah iftar kami +  puree utk anak bujang kesayangan.

Sempena bulan ramadhan mr.hubby balik 1 jam lebih awal dari bulan yang lain..means tiada waktu rehat! So wiyah akan siapkan bahan waktu wafi tidur tgh hari & mula memasak setelah mr.hubby balik dari kerja..sambil wiyah masak mr.daddy akan suapkan anakanda makan..apa yg penting kerjasama, in sha Allah harmoni rumahtangga amin..amin..amin

Menu iftar kami yang ke-6..hanya nasi dengan satu lauk..tiada pembaziran! kueh kadang buat & kadang2 beli..tapi elakkan beli kueh yang menggunakan santan coz takut sakit perut

rasanya dah lama beli rempah segera nasi mandy Al-Baiti ni ngan adik wiyah..tapi baru tergerak hati nak buat..harganya berbaloi Rm15/kotak tu..isi dalam ada rempah tumis + rempah sebuk + beras basmathi di tambah lagi cara/kaedah memasak nasi mandy kat belakang kotak (tapi jenis rajin sgt lps buka kotak terus buang..sayang resepi tu)..hurm bila nak update menu br menyesal tak sudah huhu

kalau ikutkan kaedah resepi ni..dicadangkan utk perap ayam bersama rempah mandy & dibakar dlm oven tp tu la kan..tak ikut arahan, org ajar lain buat lain..haha last2 jadi la nasi mandy + ayam percik kelantan + acar/salsa tak buat ;-) ..nak namakan nasi mandy apa pon tak tau..nasi mandy kelantan la kot ek?? hihi

ada dua versi ayam & kambing


Nasi Arab @ Nasi Mandy
Sumber: belakang kotak (tapi kotaknya dah buang) @ Coretan Dari Dapur- Noor Masni

nasi mandy dihidangkan bersama daun pegaga..very d melayu la, nasib baik tak letak sambal belacan ;-D

Bahan-bahan: (2-3 org makan)
  • 1 1/2 cawan beras basmathi (cuci & rendam 20min)
  • 3 cawan air 
  • 1 kiub ayam - hancurkan
  • 2 biji cili hijau
  • 2 helai daun pandan -disimpul 
  • sedikit daun ketumbar 
  • sedikit daun pudina
  • 1 helai daun bay
  • 1biji tomato - potong dadu
Bahan utk menumis:
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • Rempah Kasar- bunga cengkih,biji buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis
  • 1/2 biji bawang besar dimayang
  • 2sb rempah Nasi Mandhi Ayam Al-Baiti
Cara membuat:
  1. Panaskan minyak zaitun (kalau boleh gunakan periuk nasi rice cooker). Masukkan bahan tumis (rempah kasar) dan bawang sehingga naik bau/kekuningan. Masukkan daun bay.
  2. Masukkan beras, daun pandan,kiub ayam & tomato dadu kacau sehingga beras kelihatan berkilat warnanya. Masukkan air & pindah kan ke rice cooker.
  3. Apabila nasi hampir masak gaul nasi menggunakan garfu/chopstik (utk elakkan nasi daripada patah) masukkan cili hijau bersama daun ketumbar & daun pudina di tengah nasi. Biarkan nasi sehingga masak.
  4. Titikkan beberapa tompok pewarna kuning dan biarkan seketika. Ketika menghidang baru lah di gemburkan nasi utk warna yang cantik. 
Ayam Percik Kelantan 

  • 1/4 ekor ayam -diperam garam kunyit & panggang sehingga masak
Kuah Percik
  • 1/2 biji santan kelapa
  • 2ulas bwg merah , sedikit halia, 2batang serai (dikisar bersama)

Renehkan santan bersama bahan kisar sehingga pekat (mengikut kepekatan masing2), tambahkan gula & garam sesedap rasa. Setelah siap boleh disiram ke atas ayam yang telah di panggang.

p/s : ini adalah nasi mandy versi tekak org melayu sejati hihi..nak makan makanan org arab tapi tak ikut resepi, so pada anda diluar sana JGN TIRU CARA INI! Ini menderhaka namanya..hehe


2 comments:

Cida de' Nuanza said...

cantiknya kejadian nasik tu...
lauk pun sodap..puas ati la wpun 1 lauk je...

Wiyah said...

thanks alhamdulillah percubaan pertama masak nasi mandy menjadi..tak pandai mkn lauk byk2, slalunya ada 1 lauk + sayur sudah memadai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...