To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, July 30, 2013

Somtam Istimewa Pembuka Selera Ketika ber-Iftar

Assalamualaikum wbt

alhamdulillah sudah masuk 10 hari terakhir dibulan ramadhan..cuaca tahun ni agak mencabar sedikit coz cuaca yang panas amat berbeza dari tahun2 terdahulu..apa pon semoga sabar terus bersama kita utk menghabiskan sisa yang berbaki..semoga tahun hadapan masih diberi peluang utk melaluinya..in sha allah

hari ni just nak share menu pembuka selera kami..selalu jugak la beli since dari bln tak puasa pon, Somtam ni sangat istimewa bagi wiyah..ada rasa pedas2 cili padi +bawang putih + ada rasa masam dari limau nipis + nenas + tomato, ada rasa rangup2 dari parutan betik muda + mangga lemak + kcg panjang + kangkung + kacang tanah bersama adunan gula & udang kering yang tersendiri khas utk membuat somtam...di datangkan khas dari negara jiran Thailand

 
ini somtam special yang wiyah beli..ada campuran parutan betik muda + mangga lemak + nenas! harga yg special RM3.50 jer..mmg berbaloi coz rasanya mmg la wallah sedap tak hengggat..tengok jer pon dah meleleh air liur ;-)

kalau bulan biasa..wiyah slalu beli somtam ni pada hari jumaat di Pasar Tani Wakaf Che Yeh, kena beratur & booking dulu kalau tak kena masa hehe..dtg awal cket so xpayah beratur..datang semata2 nak beli somtam yuhoooo..parking kete RM2 somtam RM3.50 hoho  tak berbalo kalau diikutkan, tp kalau alang2 dtg biarla beli sampai 3bungkus kan.. baru la puas hati, next friday  plak baru dapat makan

sebungkus sorang makan..makan ni mmg tak ingat nasi daaa ..try perkenalkan kat mak mertua..ternyata mmg MIL pon sgt suka sampaikan pesan kat wiyah.." bila2 ma datang..kita gi beli lagi eh somtam tu"..huhu cuba dulu baru tau

bulan ramadhan ni..makcik ni menege kat bazar ramadhan stadium, wiyah tak pernah ke sana lagi so far..just kirim pada en.suami balik dari kerja singgah situ..naik motor senang nak parking & jimat masa..sekali beli mmg 3 bungkus la..tmak takleh blah haha

see ant pic yg wiyah sempat snap..menggunakan lesung kayu sebesar alam, dua2 tangan bergerak ..kita boleh?? tak menang tangan melayan pembeli..mmg ramai sangat2 peminat somtam makcik ni..

antara ramuan istimewa..udang kering oren, limau nipis, mangga lemak & ect

p/s:barang dah beli, blik raya nanti nak try buat kat umah mak..tunjuk skill even tak pernah buat..rasanya boleh kot coz slalu dukusha makcik ni buat..hehe

4 comments:

zai said...

sedapnya...peberet akk gak ni..

JaSSNaNi said...

hmmm betul tu.. sapa tak penah makan mmg tak tau rasa dia.. mmg best.. :) terbaik lah..

Kakzakie said...

Amboi besar betul lesung kayu dia. Tapi cantiklah... kakak minatlah pulak.

Tempat kakak ada restoran yg jual somtam ini juga tau tapi lesung kayu di kecik yg biasa je dia guna..

Wiyah said...

Mohon maaf lewat reply sayang semua:

Zai: sama la kiti peberet sgt2, nak2 kalo time x sihat ..mmg cari ni la! ;-)

Jassnani:aah btol tu, sekali try mmg terus jatuh cinta la kan kak nani! bla teringat tu bleh meleleh air liur hehe

Kak Zakie: LEsung kayu dia unik kan, may be special order kot..wiyah pon tak pernah lagi tgk lesung kayu sebesar ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...