To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, August 1, 2012

Macaroni Carbonara..ada yang teringain nak buat iftar hari ni??

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-12 kita berpuasa..kejap jer rasanya hari ke hari berlalu & hari wiyah berkesempatan nak ngan lama cket blog ni..hr ni free xde apointment klinik & hosp..tp esok lusa mggu dpn still mcm bias sibuk mengalahkan doktor..huhu

hari ni wiyah nak share 1 resepi mudah..dah lama rasanya wiyah tak share resepi kat sini kan,,wiyah masak tp xde hati nak ambil gambar, siap masak jer terus makan..tak menyempat nak berfoto2 macam dulu hehe..pada kawan2 yang teringin bleh la try yer..ala2 secret resepi! bulan ramadhan bleh la jimat cket tak payah ke sana...kat umah pon bleh dapatkan rasa yg sebiji sama...

Macaroni Carbonara ala2 SR


untuk step lebih detail bleh tgk kat SINI ...wiyah pernah buat & attach picture lebih detail utk cara memasak nya...buat masa muda2 dulu time jd student, skang nak jadi mak budak stil kemaruk nak makan itu ini  juga hehe..

Bahan-bahan: Hidangan utk 2-3 org makan
  • 1 biji bawang besar & 2 ulas bawang putih (dipotong dadu)
  • 2 cawan macaroni ( direbus bersama 1sb minyak)
  • 1 tin prego carbonara @ prego sos spageti 'keju & Herba' ( ikut suka nak guna yg mana satu)
  • 1/2 tin cendawan butang
  • 5batang crab stick & sosej (option)
  • 3keping slice cheese
Cara Menyediakannya:
  1. Tumiskan bawang besar  dan bwg putih sehingga sedikit layu & naik bau
  2. Kemudian masukkan crab stick + sosej + prego sos + cendawan. Kacau mesra dan masukkan makaroni yang telah siap rebus tadi. [Kalau lambat lg nak makan..boleh letakkan macaroni dalam pinggan & curahkan kuak ke atasnya masa nak makan] 
  3. Akhir skali masukkan slice cheese, tutup api & siap untuk dihidangkan. Sesuai dimakan masa masih panas.
Note: Menu ni tak perlukan perasa tambahan eg: garam coz sos prego ni dah lengkap rasanya..tp kalo nak tambah takde masalah, ikut selera masing2 ;-)


Jom kita ber'makaroni hari ni'..quality picture is so bad, ambil gambar sekadar ambil jer..bila nak wat entry baru perasan gambar sgt2 teruk..apa pon redha jer la, terima seadanya yer ;-)

Selama beriftar...masak menu apa yer hr ni?

5 comments:

Ina Haireina said...

sangat menyelerakan nampaknye..

Wiyah said...

ina ada masa bleh la try buat..wiyah buat moreh lps terawikh, berbuka makan kueh so moreh bleh la makan berat sket kan + jadi sahur terus ;-)

Aida Nuriezma said...

wah...same la menu kita..semlm punye ke?i semlm jgk la bt tp guna spageti...mmg bes kan..skali sekala bercheese:)

Wiyah said...

dah byk hari punya hehe..itu la kan bila jemu nasi , bleh la wat mee plak..selera kita sama ;-)

addinfarhani said...

thanks kak resepi nie.. t nak try wat masa dok umah sewa... hehe.. bru nak blajar berdikari.. haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...