To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, September 20, 2011

Puding Roti Berkastad

assalamualaikum..wbt

online sementara tggu azan zohor & nak berangkat pulang ke batu pahat sudah..huhu berat rasa hati nak tinggalkan our mini home sweet home & my hubby of course hehehe

sambungan daripada Puding Karamel yang wiyah buat utk birtday mak wiyah...lg satu desert wiyah buat ini,, Puding Roti Berkastard dari dapur Kak Izzah Muffin Lover... thanks kak izzah for share d resepi,,dapatlah wiyah buatkan utk mak wiyah...alhamdulillah menjadi & tersangatla sedap resepi ni kak izzah oiii..heehe,wiyah bagi 5 bintang!!,husband pon puji cakap sedap...thanks skali lgh kak izzah yer!

puding roti kastad for d 1st time try ...& it was great!

dah banyak resepi kak izzah yg wiyah try,,sumenye sedap2! yummy kalau bab2 puding & muffin & cupcake kak izzah tau,,,so u ol bleh la rajin2 kan diri lawat umah kak izzah tgk resepi yg bes2 tu..;-)

jom wiyah nak share resepi yang tersangat la sedap ni...izinkan wiyah C&P yer kak izzah..



Bahan-bahan

8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter- cairkan

* 2 biji Telur (wiyah guna 1 jer)
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon (wiyah x letak coz xder)
2 sudu besar Kismis *saya ganti kurma

Untuk Sos Kastard

1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
2 s/b gula

Cara-cara

Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.

Taburkan kismis (kurma) diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.Tuang ke atas puding roti tadi.

p/s: puding sedap makan time2 tgh hari or time cuaca panas,,sejukkan dulu dlm peti ais & bleh makan time terasa tekak kering..hehe,,wiyah mmg slalu spare dlm peti kalo xder puding tau fu faa pon boleh jer!

ok...selamat menjamu selera & jgn lupa cuba yer



7 comments:

C.I.N.T.A said...

hamboi-hamboi yummynyer!

Wiyah said...

thanks..1st try,,sng jer ada masa bleh la try nanti yer ;-)

chinta... said...

ley cuba ni...

izahdaut said...

tq dah cube ye iyah.. alhamdulillah bila org makan sedap tu.. leha je rasakann..

Wiyah said...

chinta: aah try la..garenti x nyesal nye ;-)

Wiyah said...

k.izzah : aah lega rasanya bila buat menjadi,,so far resepi akak yg wiyah try mmg menjadi..thanks for share d resepi yg sdp sgt neh!

Hanis said...

Tulisan resipi ada yang terpotong. Dah cuba tadi cuma guna roti butterscotch dan tabur choc chip. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...