To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, September 17, 2011

Ayam Phat Phet

Assalamualaikum..wbt


lunch di rumah bersama en.suami tercinta so wiyah masakkan menu ayam feberet suami..slalu buat xkira ayam @ daging tapi hari ni baru tau nama sebenar dia..hehe
pinjam resepi kat dapur Seripayaku SINI...wiyah pernah masak lauk ni coz slalu makan kat warung time study safety dulu kat warong semambu,,area restoran NATAM..mmg best dia masak & mmg rutin mingguan tak sah kalo tak g beli lauk kat kedai dia,,tu cite 5 tahun yang lalu..hehe,,tapi bila dah kawen wiyah of course la nak masak sumenye sendiri kan so wiyah try wat sendiri alhamdulillah jadi,,,sbb tak tau apa nama masakan ni so wiyah namakan dia Ayam Masak Hijau..tapi skang dah tau rupa-rupanya nama masakan ni Ayam Phat Phet..hehe


ayam phat phet khas buat suami..;-)..dah lama dapur rumah ni xberasap,, dah dekat 3 minggu kot hehehe

Bahan-bahan


Bahan A (Blend)
5 biji cili padi (kalau nak pedas leh tambah lagi....)
2 hiris halia
kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar


Bahan B
3 keping ayam mentah dipotong dadu ( wiyah perap garam kunyit & goreng dulu)
1 batang serai
1 asam keping ( wiyah x letak)
4 helai daun limau purut
sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto
carrot & tomato dadu ( wiyah tambah)




Cara-cara
  1. Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
  2. Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
  3. Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...
ok...selamat menjamu selera ;-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...